NETTARKIV

Fakta om Ideas as

Fakta

Etablert:1992

Antall ansatte: 32

Omsetning 2001: ca. 31 millioner kroner, opp fra 23,5 året før.

Eiere: 132 eiere, 37,5 prosent av aksjene er på utenlandske hender. Største aksjonær er Peter Weilhammer. Blant de norske aksjonærene er Einar Nygård (gründer) Eirik Næss-Ulseth, Arne Kjensmo og Svein S. Jacobsen. De ansatte har 3,7 prosent av aksjene.

Gründerne

Einar Nygård, Peter Weilhammer (professor ved Cern)

Teknologien

Ideas as utvikler og produserer avansert elektronikk og IT-systemer for bruk innen billeddiagnostikk og radiologi.

Etablert i 1992 basert på forskning utført i Cern.

Har i dag 10 forskjellige patenter på relatert teknologi

Nukleærmedisin

Bruk av metoder og teknikker fra atom-, kjerne-, og partikkelfysikk i medisinsk behandling og forskning, for å få en strukturell billeddannelse av kroppens anatomi. Både røntgenbildeteknikk, computertomografi (CT), og magnetisk resonanstomografi (MR) har opprinnelse i atom-, kjerne- og partikkelfysikk. Bilder som fremstiller biokjemiske og fysiologiske forhold kan dannes ved å kartlegge fordelingen av radioaktive sporstoffer, blant annet ved positron-emisjonstomografi, såkalt PET-skanning.

Innen kreftmedisin brukes i dag mest røntgen- og elektronstråling til destruksjon av DNA-infomasjon i celler. Nøytron- og protonstråling brukes også, men er mye dyrere i bruk.

Protonstråling har den fordelen at nesten all energiavsetning skjer over et meget lite område der protonene stopper. Dette området kan beregnes nøyaktig dersom kroppens vevsstruktur og protonenes energi og retning er kjent. Derved kan virkningen av strålene begrenses til en tumor.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.