KRAFT

Fakken-støtte ennå ikke godkjent

FRYKTER  IKKE ESA: Enovas avdelingsdirektør for energiproduksjon,  Øyvind Leistad, er overbevist om at Eftas overvåkingsorgan Esa vil godkjenne Enovas støtte til Fakken vindpark.
FRYKTER IKKE ESA: Enovas avdelingsdirektør for energiproduksjon, Øyvind Leistad, er overbevist om at Eftas overvåkingsorgan Esa vil godkjenne Enovas støtte til Fakken vindpark. Bilde: Jannicke Nilsen
Øyvind LieØyvind Lie
22. feb. 2011 - 14:46

Sommeren 2009 bevilget Enova 346 millioner kroner til utbygging av Fakken vindpark i Karlsøy kommune i Troms. Vindparken skal bestå av 18 turbiner og ha en årsproduksjon på om lag 138 GWh.

I fjor sommer stoppet imidlertid Enova utbetalingene til seks vindkraftprosjekter i påvente av at Eftas overvåkingsorgan Esa skulle godkjenne støtten. Ifølge retningslinjer som ble innført i 2008, må nemlig alle energiprosjekter over 60 millioner kroner notifiseres enkeltvis til Esa, for å få godkjent at støtten er i tråd med det såkalte miljøstøttereglementet. Det hadde ikke Enova tatt høyde for, og aktørene ble tatt på senga.

Les også: Stoppes av ESA: <br/> Enova tar selvkritikk

Venter fremdeles

15. desember vendte Esa tommelen opp for fem av vindkraftprosjektene. Men ikke for Fakken, som fremdeles venter på Esas godkjennelse.

– Det er riktig at denne saken har tatt noe lenger tid. Det skyldes hovedsakelig at prosjektet har gjennomgått visse endringer etter at det ble godkjent av Enova. Det var derfor nødvendig med ytterligere opplysninger om kostnadene for prosjektet. Ettersom kostnadene ble lavere, var det nødvendig å verifisere at støttemottaker ikke vil få en høyere profittmargin enn det som er Enovas øvre ramme i sammenlignbare saker, opplyser direktør i Esas konkurranse- og statsstøtteavdeling, Per Andreas Bjørgan.

Les også: Finnfjord får statsstøtte

– I nær fremtid

Bjørgan kan ikke si nøyaktig hvor lang tid behandlingen vil ta.

– Vi har fått nye, korrigerte tall fra Enova og håper å fullføre behandlingen av denne saken i nær fremtid, sier Bjørgan.

– Er det noen som helst risiko for at dere ikke godkjenner støtten, eller krever at den må justeres ned?

– Jeg kan ikke si noe nærmere om utfallet av saken, men de sakene vi allerede har avgjort, viser jo hvordan vi i dag generelt ser på slike vindkraftprosjekter, sier Bjørgan.

Les også: – Esa kan gripe inn mot sertifikatene

Frykter ikke Esa

Enovas avdelingsdirektør for energiproduksjon, Øyvind Leistad, frykter ikke at Esa vender tommelen ned for støtten til Fakken.

Anna Maria AursundAdministrerende direktør Troms Kraft Produksjon AS og Troms Kraft Varme AS
Enovas avdelingsdirektør for energiproduksjon, Øyvind Leistad, frykter ikke at Esa vender tommelen ned for støtten til Fakken. INGEN FORSINKELSE: Fakken vindpark vil stå ferdig i 2012 som planlagt, sier Anna Maria Aursund i Troms Kraft Produksjon. Troms Kraft

– I våre øyne er ikke Fakken noe forskjellig fra de andre prosjektene. Men etter at man begynner å investere, går jo priser og valutakurser opp og ned, og man vet ikke hva en vindpark koster før den er ferdig bygget, sier Leistad, som håper saken avgjøres så snart som mulig.

Les også:

ESA sier ja til vindstøtte

– Går som planlagt

Administrerende direktør Anna Maria Aursund i Troms Kraft Produksjon er optimistisk med tanke på godkjenningen.

– Vi tror ikke dette blir noe problem, sier hun.

Arbeidet med infrastruktur startet allerede i 2010, og Aursund understreker at det har gått videre upåvirket av Esa-notifiseringen. Planen er å få vindparken ferdig bygget innen utgangen av 2012, og den vil Troms Kraft holde.

– Vi har kjørt prosjektet som planlagt, sier Aursund.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.