INDUSTRI

Fagmiljøet tjener på vindkraftteknologi

Ole K. Helgesen
7. des. 2007 - 07:22

NTNU har solgt sine aksjer i ChapDrive.

For første gang siden universitetene overtok eierskapet til oppfinnelser gjort av ansatte, har et kommersialiseringsprosjekt generert midler direkte tilbake til fagmiljøet.

Million og litt

Gjennom salg av ChapDrive-aksjene har Institutt for energi- og prosessteknikk på NTNU fått en gevinst på 1 663 525 kroner.

Og gevinsten skal tilbake til fagmiljøet som ideen kom fra. Overskuddet deles mellom fagmiljøet, oppfinnerne og universitetet, som igjen setter pengene tilbake til NTNU Technology Transfer.

Sløyfe

Rektor ved NTNU Torbjørn Digernes er svært fornøyd.

– Dette er den første pengestrømmen tilbake til et fagmiljø basert på en virksomhet som NTNU Technology Transfer har vært med å skape. Således er det den aller første sløyfa i den nyskapingsvirksomheten som vi har lagt opp til ved NTNU. I den sammenhengen er det en merkedag for NTNU, sier rektor Torbjørn Digernes.

Viser mulighet

Instituttleder ved energi- og prosessteknikk Johan Hustad sier at ChapDrive-suksessen viser at bedriftsetableringer fra universitetsmiljøet er mulig.

– Det viser at det vi gjør har interesse for industrien, og at vi får med oss industrielle investorer. Dette har aldri skjedd fra et norsk universitet før, sier Hustad.

– En stor del av vår nasjonale tenkning og strategi knyttet til hva vi skal leve av i framtiden dreier seg om forskningsbasert verdiskapning. ChapDrive er et prakteksempel på hvordan vi kan få til det, sier administrerende direktør Karl Klingsheim i NTNU Technology Transfer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.