BYGG

Faggruppe skal finne rasårsaken

SIKRING: Brann- og redningsmannskap fra både Ålesund og Oslo jobber for å sikre bygningen og å finne de savnede i den sammenraste blokken i Ålesund.
SIKRING: Brann- og redningsmannskap fra både Ålesund og Oslo jobber for å sikre bygningen og å finne de savnede i den sammenraste blokken i Ålesund. Bilde: Scanpix
Mona Strande
4. apr. 2008 - 11:42

Iløpet av 14 dager skal justisminister Knut Storberget og hans departement nedsette en faggruppe og utforme et mandat for å finne årsaken til raset som har tatt fem liv i Fjelltunvegen 31 i Ålesund.

Det er bestemt etter samtaler med Ålesund kommunes varaordfører Lodve Solholm.

Faglig kompetanse

- Gruppen skal bestå av geologer, byggtekniske fagfolk og eventuelt representanter fra andre faggrupper som er relevante i denne sammenhengen. Det er viktig at gruppen får nok faglig kompetanse og bredde til at vi kan klare å snu alle steiner, sier Solholm til TU.no.

Han sier kommunen har kommet i kontakt med en del fagfolk i forbindelse med raset, og at de har en del navn på blokka som de kan spille inn i prosessen, men understreker at det er Justisdepartementet som skal stå for utnevnelsen.

Ikke bukk og havresekk

- Vi føler ikke det er unaturlig at en representant fra kommunen er med i gruppen, men den må være uavhengig. Vi skal ikke ha en situasjon hvor vi setter bukken til å passe havresekken her, og det var derfor vi også syntes det var viktig å løfte dette ut av kommunen, sier Solholm.

Ålesund kommune har helt siden ulykken skjedde vært bestemt på at de skal ha en gruppe til å finne årsaken:

- Hadde ikke Storberget tatt ballen så måtte vi ha gjort det på egenhånd, og da hadde det blitt vanskeligere å få til en gruppe som pressen og andre ville se på som habil, sier Solholm.

Samfunnssikkerhet og PBL

Justisdepartementet varsler at oppgavene årsaksgruppen får skal sees opp mot både Stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet og Odelstingsproposisjonen om Ny plan- og bygningslov (PBL). Begge disse prosessene ligger an til å bli forsinket.

- Hvorfor har dere snakket med Storberget om dette, og ikke Kleppa, som har ansvar for plan- og bygningsloven?

- Det er fordi Storberget har vært involvert siden politiet har hatt ansvar for operasjonen, men vi håper også at kommunaldepartementet og fylkesmannen vil engasjere seg i arbeidet, sier varaordfører Lodve Solholm.

Informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet sier de ikke vil si mer om saken før mandat og sammensetning av årsaksgruppen er klart.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.