NYHETER_BYGG

Fagfokus på VVS-dagene

Leif Haaland
19. okt. 2004 - 08:00

Under årets VVS-dager blir det avholdt 12 fagseminarer.

Arrangørene opplyser at de fleste varer en halv dag. Derfor blir det god anledning til å kombinere seminarer med messebesøk.

Dette blir Norges største messe for sanitærteknikk, inneklima, bygningsautomatikk og energi. Det forventes at besøket blir rekordstort. 225 utstillere boltrer seg på 15.300 kvadratmeter. Da messen stengte for VVS-dagene 2002, hadde over 23.000 vært på besøk. Det var en fremgang på over 6000 fra forrige messe.

Fra nybygg til problembygg

- Et av seminarene tar for seg rehabilitering og spesifikt renhold for å få sunne bygg. Det er betenkelig hvor mange nybygg som blir problembygg. Mye skyldes slurv eller for stort press under byggeperioden. Men utforming og prosjektering må ta en del av skylden, sier professor Oddbjørn Sjøvold, Høgskolen i Oslo. Det må velges metoder entreprenørene kan takle.

Sjøvold er mest bekymret over alle taklekkasjene. - Mye er vunnet dersom taket er riktig konstruert og velholdt. Særlig utsatt er flate tak, men også andre tak lekker. Inn- og utspring er ømfintlige for inntrenging av fuktighet. Regelmessig kontroll må settes i system. Et bygg fikk lekkasje inn i ventilasjonskanalene. Det førte til ypperlige forhold for sopp- og bakterievekst. Det ga naturligvis et uheldig inneklima, sier han.

Rådgivende ingeniører grep fatt i slurv på arbeidsplassene der bygningsmaterialer og isolasjon ble utsatt for fukt i byggefasen. Der førte til nye holdninger i bransjen med bedre lagring av materialer mot vær og vind.

Renhold viktig

Riktig renhold bidrar til et godt inneklima. Sjøvold poengterer at det er snakk om enkle tiltak. Dagens mopping er greit nok. Men han slår et slag for å fjerne støv, soppsporer og bakterier med sentralstøvsugere eller sugere med hepafilter. Dette bør gjøres på skoler, ved helseinstitusjoner og kontorer.

Problembygg bør rengjøres med klorin en gang årlig. Slike bygg må nullstilles med effektive metoder. Det fungerer i dag. Skikkelig vask med vann som blir liggende en tid og tørke opp, kan virke mot sin hensikt. Bakteriefloraen kan fyke i været før rommene er tørre, ifølge Sjøvold. Han mener botemiddelet er så tørt renhold som mulig.

Filter må plasseres korrekt i ventilasjonsanlegg. Et fuktig grovfilter er ugunstig. Da vil organisk materiale ligge der og godgjøre seg og forurense ventilasjonsluften med soppsporer og bakterier. Det er en av grunnene til den uheldige bakterieveksten vi ser i kanalene. Der er til og med tilfeller der utlufting fra kloakken er prosjektert for nær friskluftinntaket. Slikt kan føre til aggressiv vekst av bakterier.

- Kunnskap og bevisst holdning til byggdetaljer er viktig om vi skal få til helseriktige bygg, mener Oddbjørn Sjøvold.

.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.