INDUSTRI

Færre utslipp fra industrien

Utslipp fra Statfjord A var blant hendelsene som bidrar til at utslipp fra offshoresektoren økte i fjor.
Utslipp fra Statfjord A var blant hendelsene som bidrar til at utslipp fra offshoresektoren økte i fjor. Bilde: StatoilHydro
Trond Gram
29. okt. 2008 - 13:52

Et brudd i en lasteslange på Statfjord A-plattformen i Nordsjøen førte til det nest største utslippet i norsk petroleumshistorie, da 4400 kubikkmeter råolje ble pumpet i sjøen.

Tall fra Kystverket, som er myndighet for akutt forurensning i Norge, viser en økning i utslipp offshore i fjor.

Men samtidig blir det færre akutte utslipp fra industrien og annen landbasert virksomhet.

Ikke fornøyde

I fjor ble det rapport om 86 hendelser med et totalt utslipp på 164 kubikkmeter drivstoff, olje eller kjemikalier fra industrien.

Det er SFT som følger opp industrien i forhold til akutte utslipp, og bedriftene med størst potensial for akutte utslipp følges hyppig opp med anmeldte og uanmeldte kontroller. Men selv om tallene viser færre akutte utslipp på land de siste årene, er Kystverket og Statens forurensningstilsyn (SFT) ikke fornøyde.

- Vi ser en trend at det har blitt færre hendelser og vi må tolke det som at man har blitt flinkere i industrien, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i Statens forurensningstilsyn.

Men likevel er ikke myndighetene fornøyde. Alle slike utslipp er nemlig ulovlige og skal i utgangspunktet unngås.

Bekymret for offshore

Granskingsrapporten fra Petroleumstilsynet (Ptil), Kystverket og SFT i etterkant av Statfjord A-utslippet, avdekket alvorlige mangler hos StatoilHydro.

Kystverket og SFT er bekymret for det økende antallet hendelser offshore som kan knyttes til slangebrudd, manglende vedlikehold og rutinesvikt.

- Det vi ser er at antall hendelser går opp, ikke mengdene som slippes ut til sjø. Det er forhold som slangebrudd og manglende vedlikehold som er begrunnelsen og det er en generell indikasjon på at ting ikke er som de skal være. Et økende antall hendelser øker faren for flere alvorlige utslipp, sier Nåmdal til TU.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.