ARBEIDSLIV

Færre på realfag - flere til bygg

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
16. mai 2002 - 15:21

Alle universitetene hadde en økning i søkertallet med Universitetet i Tromsø på topp med en vekst på 17,9 prosent mens NTNU hadde 3,1 prosent flere søkere i år. Det er fagene historie og filosofiske fag som har den største økningen. Men realfagene sliter fortsatt med rekrutteringen.

Ved alle universitetene er realfag nå et åpent studium og det samme gjelder for alle ingeniørutdanninger ved høgskolene i landet. Ingeniørutdanningen opplevde en tilbakegang i søkningen på 1,2 prosent.

Dyr mest populært

Det er veterinærutdanningen som er mest populær blant landets ungdommer med en økning i søkerantallet på 67 prosent. Likedan opplever reseptar-, tannlege- og arktitektur- og kunstfagutdanningene stor økning i søkertallet.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Utdanningsdepartementet er bekymret over at det også i år er svak søkning til realfag og teknologiske fag. Han erkjenner at det kreves langsiktig innsats for å snu trenden. Regjeringen planlegger nå flere tiltak for å styrke realfagsrekrutteringen, ifølge Haugstad. Parallelt med rekrutteringstiltak ønsker også regjeringen å prioritere realfag i grunnopplæringen.

Gledelig for byggfagene

Men det finnes noen gledelige nyheter fra årets samordna opptak: Flere høyskoler opplever i år økt søkning til ingeniørutdanning innen bygg og anlegg. Det samme gjelder for maskin og petroleum på enkelte studiesteder.

Ved NTNU hadde sivilingeniørstudiet innen petroleum en økning i søkertallet på nær 40 prosent, mens bygg og miljø - som har slitt med å få kandidater de siste årene - opplevde en gledelig økning på hele 28 prosent i forhold til året før. I tillegg hadde sivilingeniørstudiet innen fysikk og matematikk, elektronikk, industriell økonomi og sivilarkitektstudiet hadde en økning på over 10 prosent i søkertallet.

Maskin, kjemi, informatikk samt data og elektronikk på lavere nivå taper terreng i tillegg til realfagene på universitetene.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.