BYGG

Færre kvinner i byggenæringen

Kirsti Mæland, ass. prosjektleder hos Selvaag på Tjuvholmen
Kirsti Mæland, ass. prosjektleder hos Selvaag på Tjuvholmen Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
15. mai 2007 - 09:52

Mens andelen kvinnelige ledere i byggeprosjekter var 13 prosent i 2005, hadde den falt til 10 prosent i februar i år.

Det viser en undersøkelse Fafo har gjort for Byggekostnadsprogrammet. Det er mulig kvinneandelen er overestimert, skriver Fafo i sin rapport. 2928 bedrifter er spurt, og 1048 har svart på den omfattende undersøkelsen.

Liten tiltro

Undersøkelsen viser at kun få ledere i byggenæringen mener at flere kvinner i stor grad vil ha positiv virkning for effektiviteten, innovasjonen og det faglige samarbeidet.

Arkitektbedriftene skiller seg ut som den store kvinnemagneten. Hele 73 prosent av arkitektkontorene har kvinnelige prosjektledere og mer enn 60 prosent har flere enn en fjerdedel kvinnelige ledere.

Fafo-undersøkelsen viser også at jo færre ansatte og jo lavere omsetning bedriftene har, desto færre kvinnelige ledere er det. Det er også i denne gruppen andelen kvinnelige ledere har falt siden 2005. Ellers er skepsisen stor til kvinnelige ledere både i Midt-Norge og på Sørlandet, der andelen ledere er redusert siden 2005.



Siste mannsbastion

– Byggebransjen er en av de siste stedene der menn kan være menn. Det må vi respektere, sier Kirsti Mæland, assisterende prosjektleder for Tjuvholmenprosjektet hos Selvaag.

– Jeg har aldi hatt problemer, men så har jeg heller aldri slått neven i bordet og forlangt å få alt på en kvinnelig måte.

Hun forteller at hun ikke blir provosert av dårlige grove vitser eller nakne damer på veggen. – Men jeg har mine grenser, de gjør jeg klare og de blir alltid respektert, understreker hun.

Hun trekker en sammenligning med sykehus og barnehager som er typiske kvinnearbeidsplasser. – De mennene som kommer inn der og prøver å tilpasse alle rutiner til mannens måte å tenke på, får det ikke til. Slik er det for kvinner på byggeplasser også.



Kjenner seg ikke igjen

Mæland har liten forståelse for de kvinnene som føler seg presset ut og motarbeidet, hun kjenner seg ikke igjen i slike beskrivelser.

– De fleste gutter synes det er veldig OK med jenter på byggeplassen, men gutta vil alltid teste dem. Vi skal ikke miste vår kvinnelighet, men respektere at dette er en mannsdominert arbeidsplass, da kan vi tilføre noe, sier Mæland.



Målet er 30 prosent

Egil Skavang, leder av Byggekostnadsprogrammet, forteller at de har et mål om å øke kvinneandelen med 30 prosent i Byggekostnadsprogrammets levetid.

– Det er ikke blant de mest ambisiøse målene våre, og når du ser hvor tregt det går, er det kanskje realistisk, sier Skavang. Han viser til Skanska som den bedriften i byggenæringen som har lagt mest vekt på å øke kvinneandelen.

– Så vidt jeg vet, er evnen til å rekruttere kvinner et av suksesskriteriene de måler sine ledere etter.

Ifølge e24.se innførte Skanska i Sverige en målsetting om at 35 prosent av nyrekrutterte sivilingeniører skulle være kvinner. Ett år senere viser tallene at kvinneandelen blant nyutdannede sivilingeniører økte til 40 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.