ARBEIDSLIV

Færre kvinner blir ingeniør

Joachim Seehusen
22. mai 2003 - 07:57

Det er mindre populært å bli ingeniør og sivilingeniør.

Mens antallet primærsøkere til høyere utdanning har steget fra 80.536 i fjor til 86.435 i år, har antallet primærsøkere til ingeniørutdanning falt fra 3913 til 3790.

For sivilingeniørutdanningen er reduksjonen 338 til 3299 søkere.

Selv om det i flere år har vært satset på å få kvinner til å søke seg til ingeniøryrkene, er det mange år siden kvinneandelen har vært så lav.

Kun 527 kvinner har ingeniørutdanning som sitt førstevalg, det er ikke mer enn 13,9 prosent av søkermassen. Noen flere, 563 kvinner, vil bli sivilingeniør. Det er 17 prosent av søkermassen, ifølge tall fra Samordna opptak.

Disse tallene er registrert ved Universitetet i Oslo og skal gjelde samtlige søkere til samtlige høyskoler og universiteter i landet.

I en liste med 38 forskjellige utdanningsretninger på universitets- og høyskolenivå kommer ingeniør- og sivilingeniørutdanning på soleklare sisteplasser når det gjelder kvinneandelen. Unntaket er bioingeniør, et yrke som fortsatt lokker mange kvinner. Av en total søkermasse på 513 er 400 kvinner.

Sprik i NTNU-tall

Ved NTNU, som er landets desidert største sivilingeniørfabrikk, er søkertallene redusert med 9,4 prosent fra i fjor. Med over 3300 søkere er det likevel det største og mest populære studiet ved NTNU.

NTNUs egne tall over søkere til sivilingeniørutdanningen er høyere enn tallene fra Samordna opptak. Det har ikke lykkes Teknisk Ukeblad å finne noen forklaring på dette.

Spesielt IKT-fagene er rammet av dårlige tider, en av fem søkere er blitt borte siden i fjor. Universitetsavisa skriver at "søkertallene stuper ". Også for de populære fagene teknisk design og industriell økonomi peker tallene nå nedover.

Fordelingen mellom fagene er forholdsvis stabil, om vi ser bort fra raset innen IKT-fagene. Kvinneandelen til teknologifagene ved NTNU ligger i år på 22 prosent.

- Selv om vi ikke er fornøyd med en nedgang på over ni prosent, er det fortsatt mer enn dobbelt så mange søkere som vi har plasser til. Det betyr at vi får høye opptakskrav og flinke studenter. Det er vi fornøyd med, sier seksjonssjef Anne Ellingsen ved NTNU. Karakterkravene til flere av linjene ligger over 5,5 i snitt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.