KRAFT

Færre konsesjoner til småkraft

Bilde: SYLVESTRE

Tross bemanningsøkning, høy turnover og påfølgende opplæring av nyansatte bremses saksbehandlingskapasiteten i småkraftavdelingen i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Elleve fikk neiI fjor ga Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjon til 42 småkraftverk, tilsvarende 510 GWh.

Samtidig ga Olje- og energidepartementet (OED) konsesjon til 226 GWh småkraft basert på tidligere NVE-vedtak.

I løpet av samme periode fikk elleve aktører avslag om å bygge ut småkraft fra NVE, planer som tilsvarte en kraftproduksjon på 137 GWh.

Nedgang

Samlet sett har antall gitte småkraftkonsesjoner gått ned siden 2007, da NVE ga 54 aktører konsesjon til å bygge ut småkraft og 12 fikk avslag, opplyser NVE i en melding.

Hovedårsaken til det lavere saksbehandlingstempoet er at direktoratet er inne i en periode hvor bemanningen bygges opp.

Saksbehandlere innenfor småkraft må i tillegg til andre oppgaver også bruke til på å lære opp de mange nytilsatte som startet i løpet av fjoråret.

I løpet av kort tid har hele 34 nye folk startet i NVE, slik Teknisk Ukeblad skrev i fjor høst.

Vil unngå konsesjonsplikt

Småkraftforeningen reagerer på at saksbehandlingskapasiteten er gått ned, når NVE over flere år har fått økt bemanning.

Ifølge foreningen blir mange småkraftprosjekter bevisst nedskalert for at prosjektet skal unngå konsesjonsplikt. Dermed sparer utbygger 4-5 år i saksbehandlingskapasitet, ifølge foreningen.

Mer fjernvarme

Norge fikk i løpet av fjoråret klarert 2,89 TWh ny kraftproduksjon gjennom konsesjonsvedtak i NVE og ankebehandling i OED.

Av dette er 1 TWh varmeproduksjon gjennom konsesjoner til 31 fjernvarmeanlegg. I motsetning til småkraft, har tempoet for behandlingen av fjernvarmesaker blitt raskere. Åtte flere anlegg fikk konsesjon i fjor i forhold til året før.

Men ikke alle søkere fikk ja til å bygge ut fjernvarme - 13 aktører fikk avslag på konsesjonssøknaden. Årsaken er ifølge NVE at prosjektene ikke var samfunnsøkonomisk lønnsomme.

Mest nei til vind

I tillegg til småkraft og fjernvarme innvilget NVE 3 vindkraftkonsesjoner i fjor, men avviste totalt fire søknader om vindkraftutbygging.

Vindkraftanleggene som fikk tillatelse tilsvarer 435 MW dersom utbyggingsplanene blir realisert, men samtlige av sakene er påklaget til OED.

I tillegg ga NVE 23 nettkonsesjoner i fjor, tillatelser som tilsvarer cirka 230 km ledningsnett.

22 anleggskonsesjoner ble gitt til andre anlegg som trafoer og koblingsstasjoner.

Les også:
50 urørte vindkraftsøknader
Lei av å vente på NVE - gjør det selv
Har ventet på NVE-svar siden 2005
Haga ser på løsninger for NVE

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.