ARBEIDSLIV

Færre jenter velger data

- Det er mye verre enn ventet, sier Kirsten Ribu, høyskolelektor på datalinjen ved Høgskolen i Oslo.

- Vi ser ikke kjønnsfordelingen før vi starter fordi mange av våre studenter har utenlandsk navn og opprinnelse. Det er cirka 30 prosent fremmedspråklige studenter ved utdanningsretningen.

Tendensen med nedgang i kvinnelige søkere har vært synlig de siste årene, men i år er det enda verre.

På begynnelsen av 90-tallet var det rundt 30 prosent jenter ved dataingeniørutdanningen. Ribu mener at man nå bør gjøre noe for å rette på skjevheten. Hun foreslår å opprette en interessegruppe for jenter ved høyskolen som både ivaretar det faglige og sosiale, for å holde på dem som har kommet inn og rekruttere flere til Ingeniørutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Ribu tror en viktig årsak til tilbakegangen er at jenter tenker " sikkerhet" for jobbutsikter. Det har vært dårlige tider i databransjen og da søker jenter seg vekk. Det var mange flere jenter som søkte på 90-tallet, men da var det bonanza på arbeidsmarkedet og data var framtida.

Nå trekkes jentene mot media og design, eller mer tradisjonelle kvinneyrker.

Ulikt perspektiv

- Menn setter teknologi inn i en annen sammenheng enn kvinner. De har et forsprang fra gutterommet med dataspill, der mange har plukket maskinene fra hverandre. Jentene kan være mer analytiske, de må vite hvorfor og hvordan, forklarer Ribu.

- Vi må fokusere på å sette teknologien inn i en større sammenheng, i et samfunnsperspektiv og presentere det som et verktøy, sier Ribu, som er utdannet informatiker med hovedfag i systemarbeid. Opprinnelig er hun utdannet billedkunstner og jobbet med kunst i 15 år før interessen ble vendt mot programmering.

Ribu er opptatt av at kunnskap og interesse for data fordeles mellom kjønnene. - I dag er kvinner brukere av datasystemer som laget av menn. Jeg tenker på brukervennlighet også for kvinner. I Norge har vi lovfestet at brukere skal være med i avgjørelsene om innføring av nye datasystemer. Derfor er det viktig at kvinners deltakelse blir synlig, forklarer Ribu.

- De som lager, behersker og har kontroll over datasystemer har mye makt. Datasystemene påvirker vår måte å arbeide på.

Ribu utvikler nå et nytt kurs på Høgskolen innen etikk på mastergraden i Nettverk og systemadministrasjon. Det skal omfatte lover, regler, etiske retningslinjer, yrkesetikk, personvern, copyright samt ytringsfrihet. Hun underviser også i nettverksteknologi og webpublisering.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.