ARBEIDSLIV

Færre doktorander

22. okt. 2001 - 10:30

Det hevder professor Ole M. Sejersted, leder for Institutt for eksperimentell medisinsk forskning ved Ullevål sykehus.

Instituttet feiret sitt 50-års jubileum onsdag 17. oktober. Nærmere 100 doktorander er uteksaminert siden det ble opprettet. Under en jubileumstale uttrykte Sejersted misnøye med at det utdannes for få doktorander i Norge.

Instituttet, som i dag hovedsakelig arbeider innen molekylærbiologi, ble stiftet ved hjelp av en donasjon på 350.000 kroner fra skipsreder Anders Jahre i 1951. I dag er finansieringskildene hovedsakelig utenfor universitetssystemet, 65 prosent av inntektene kommer fra eksterne bidragsytere.

Stort frafall

– Stipendiatstillinger er generelt underfinansiert, gjerne 75 prosent. Det fører til store problemer, blant annet at frafallet er stort. Det er langt færre som avlegger doktorgrad enn tallet på stipendiater tilsier. Det er flaut at universitetet ikke kan gi dere mer, sa rektor Kåre Norum i sin jubileumstale.

Norum understreker at instituttet med om lag 30 ansatte har gjort seg bemerket med sitt høye faglige nivå også internasjonalt.

Mangler driftsmidler

Sejersted er kritisk til deler av norsk forskningspolitikk. At den avtroppende Stoltenberg-regjeringen har foreslått å opprette 158 nye stipendiatstillinger og 46 nye post.doc-stillinger blidgjør bare professorene Sejersted og Norum litt.

– I forslaget mangler driftsmidler, det er kun lagt inn lønn til stipendiatene. I praksis vil det ikke være mulig å ansette dem. Jeg tror det er en ren tabbe fra departementet, og at det vil bli rettet opp, sier Sejersted.

Professoren fremhevet at instituttet nå er inne i en fantastisk tid:

– Vi kan bygge bro mellom molekylærbiologien og klinisk medisin. Molekylærbiologien er i ferd med å bli viktigere enn noensinne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.