NETTARKIV

Færre blir sykmeldt

SPARER MYE: Nedgangen i sykefraværet har spart teknologiindustrien for 1400 årsverk. Den positive utviklingen skyldes god oppfølging av de ansatte, ifølge TBL.
SPARER MYE: Nedgangen i sykefraværet har spart teknologiindustrien for 1400 årsverk. Den positive utviklingen skyldes god oppfølging av de ansatte, ifølge TBL. Bilde: Halvor Molland/ABB
Ole K. Helgesen
21. nov. 2005 - 15:50

Nedgangen tilsvarer 1400 årsverk.

Teknologiindustrien og prosessindustrien har sterkest nedgang i sykefraværet blant alle bransjene i NHO. Både TBL- og PIL-bedriftene har nådd IA-målet på 20 prosent reduksjon i sykefravær - med solid margin.

Godt rustet

Pernille Vogt, fagsjef i TBL, mener det er flere årsaker til at deres medlemsbedrifter har nådd målene.

– TBL-bedriftene er vant med systematisk HMS-arbeid, og de hadde gode rutiner på plass allerede før IA-avtalen kom. Derfor var omstillingen lettere for dem enn for mange andre bedrifter, sier Vogt. Hun forteller at mange ledere i industrien var skeptiske til IA-avtalen på forhånd, men at de tidlig forstod at det var et klokt grep for å bedre oppfølgingen av de ansatte. Og prosjekter som kan gi økt inntjening blir raskt satt i gang i en bransje med strenge produktivitetskrav.

– I tillegg har TBL-bedriftene lang tradisjon for samarbeid med de tillitsvalgte. Det ville ikke vært mulig å få dette til hvis ikke begge partene stod samlet om dette, sier Vogt. Hun mener også at TBLs IA-nettverk med 40 bedrifter har gitt bedriftene solide kunnskaper om mulighetene for bedre oppfølging av de ansatte.– Vanskeligere med tredagers

Marit Vien Nerbøvik, personalsjef i Aker Aukra, mener at økt fokus på sykefraværet skaper en mer bevisst holdning blant de ansatte.

– Dette gjør nok at det ikke er like lett å ta seg «en tredagers». De ansatte vet også etter hvert at det er mulig å komme på arbeid selv om du ikke kan yte maks, eller at du også kan ha mulighet til et mer tilpasset arbeid for en periode, sier hun.

Reidun Erland, personalsjef i ABB Robotics på Bryne, mener at IA-avtalen førte til at bedriften kom raskere i gang med tiltak for medarbeidere som blir syke.

– IA-avtalen legitimerer at bedriften bryr seg, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.