ARBEIDSLIV

Få USA-doktorander

Amerikanske vitenskapsmenn og kvinner samt ingeniører har relativt lav utdannelse.

Mer enn 20 prosent har ikke engang utdannelse på bachelor-nivå. Kun 8,7 prosent av dem har doktorgrad. De som har fullført mastergrad, eller utdanning på hovedfagsnivå, utgjør 21,5 prosent.

Nær halvparten, 47,6 prosent ga opp utdanningen etter å ha fått bachelor-graden.

Tallene kommer frem i en undersøkelse gjennomført av Science Resources Statistics, en underavdeling av National Science Foundation.

Undersøkelsen tar med alle som er sysselsatt med vitenskapelig arbeid, uten å skille mellom rene forskeroppgaver og tilknyttede servicefunksjoner.

Gruppen ¿computer and math science¿ har lavest antall med doktorgrad, kun 1,4 prosent av nær 1,15 millioner sysselsatte.

Innen ingeniørfagene er heller ikke utdanningsnivået spesielt høyt. Av 2,5 millioner arbeidstakere, kan ikke mer enn 3,1 prosent smykke seg med tittelen doktor.

Gruppen ¿life science¿ skiller seg ut med en doktorgradsandel på 32 prosent. Dette skyldes sannsynligvis at fagene innen life science, medisin, biologi og tilknyttete fagområder, har vokst sterkt i de senere årene. Dermed er det større andel yngre forskere med høyere utdannelse.

Undersøkelsen er utført av John Tsapogas. Han opplyser til Teknisk Ukeblad at sammenlikningsgrunnalget er spinkelt.

- Dette er første gang en slik undersøkelse er gjennomført. Derfor er det ikke mulig å se om det er noen utviklingstrekk i noen retning eller gjøre sammenligninger med andre, sier John Tsapogas i en e-post.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.