OLJE OG GASS

Få nye, store funn bekymrer

OLF-direktør Per Terje Vold mener det haster med nye, store arealer å lete på.
OLF-direktør Per Terje Vold mener det haster med nye, store arealer å lete på. Bilde: Anders J. Steensen
3. des. 2009 - 11:55

– En økende usikkerhet gjør seg gjeldende. Det haster med nye, lovende arealer å lete på, sa administrerende direktør Per Terje Vold i Oljeindustriens Landsforening (OLF) på torsdagens oljekonferanse i Kristiansund, den såkalte Desemberkonferansen.

Sterkt fall

Vold sa at produksjonen av olje har falt fra 3 millioner fat per dag til under 2 millioner fat per dag. Produksjonen av gass øker, men vil falle fra 2015.

40 år etter at Ekofisk ble oppdaget, er det fortsatt store, uoppdagede petroleumsreserver på sokkelen. To tredeler gjenstår. Blant områdene Vold vil ha åpnet, er Lofoten/Vesterålen.

– Jeg er optimist og tror det vil skje. Det er bare et spørsmål om tid, sa Vold.

Jarand Rystad i Managing Partner Rystad Energy sa på Desemberkonferansen at det bør ligge til rette for en gassrørledning nord-syd fra Luva utenfor Nord-Norge via Victoria og Onyx til Nyhamna i Møre og Romsdal fra 2018 som sikrer gasstilførselen til Langeled-rørledningen fra Nyhamna til Easington i UK.

Motkrefter

– Noen motkrefter vil det være til en slik løsning, men den virker naturlig, sier Rystad til NTB.

Han mener at sterk vekst i energiforbruket utenfor OECD borger for en realvekst i prisen på olje og gass på lengre sikt.

For oljevirksomheten på Nordvestlandet, som er blitt stor innenfor logistikk og transport, vil det være «full fart og rock ’n’ roll» i lengre tid, med unntak av en midlertidig nedtur i 2011, ifølge Rystad.

Møre og Romsdal alene har nå 17.400 ansatte fordelt på 179 bedrifter innenfor petroleumssektoren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.