MOBIL

Få mer ut av mobilen din

Her er noen nyttige guider som gjør at du får mer ut av mobilen.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. mai 2012 - 17:42

Her i Mobili er vi opptatt av å tipse om smarte og nyttige ting du kan bruke mobilen din til. For om du har kjøpt en smarttelefon du bruker til lite annet enn å ringe og å sende SMS går du glipp av mye smart du kan bruke mobilen til.

Faktisk er det å ringe noe av det vi kanskje bruker minst tid på, selv om dette er en av hovedoppgavene til telefonen. Kanskje du først og fremst bruker den til meldinger, e-post, surfing, Facebook eller andre ting.

Her er noen smarte tips til annet du kan bruke smarttelefonen din til.

Kalender for hele familien

Er du en av dem som drasser rundt på en Filofax på tykkelse med en vedkubbe for å holde styr på dine egne og familiens avtaler? Det er fullstendig unødvendig dersom du bruker mobilen din.

Enhver smarttelefon har en kalender som lar deg legge inn alt fra påminnelser til mer omfattende oppføringer. Og dersom du bruker en internettkalender kan du også legge inn oppføringer til andre og se hva de andre har på sine kalendre. Perfekt for alt fra familier til små bedrifter.

Og det er slett ikke vanskelig å få til.

LES MER: Slik organiserer du hverdagen enklere

Prøv apper før du kjøper

Om du har en Android-telefon er sjansen for at du har kommet over interessante apper i Google Play som koster penger. Dersom du ikke er helt sikker på om de egentlig er verdt det som står på prislappen kan du faktisk laste dem ned og prøve dem før du kjøper dem.

Dette på grunn av Googles "angrefrist", som er satt til 15 minutter. Du har altså et kvarter på å bestemme deg for om appen er verdt pengene. Om du ble skuffet kan du bare avbryte kjøpe, og ikke bli trukket så mye som et øre.

LES MER: Slik prøver du Android-apper før du kjøper

Sykler du?

Om du er en av mange som sykler til jobben (eller andre steder selvsagt) kan mobiltelefonen faktisk være et nyttig hjelpemiddel. Du kan finne ut hvor raskt det går, og du kan få svar på hvor mange kalorier du forbrenner på å sykle.

Og det finnes faktisk også mobilladere som bruker sykkeldynamoer. Vi har tatt for oss noen smarte kombinasjoner av sykkel og mobiltelefon.

LES MER: Ta i bruk mobilen når du sykler

Full kontroll over bilen

Det er ikke bare bak sykkelstyret mobilen kan komme til nytte. En liten dings er alt som skal til for å koble mobilen din til bilens kjørecomputer. Da kan du hente ut all mulig informasjon og for eksempel finne ut hvorfor den varsellampa lyser, eller hvor mye drivstoff bilen din bruker i kroner og øre.

Det hele er mulig siden biler fra midten av 90-tallet og fremover har noe som heter OBD. Dette er en felles datatilkobling som lar deg lese ut slik informasjon. Du kan ta dette i bruk med mobilen, og det er slett ikke så komplisert som det kan høres ut som.

LES MER: Slik tar du kontrol over bilen din

Del video fra mobilen

Du deler sikkert allerede bilder du har tatt med mobilen på Facebook, eller sender dem som MMS. Men hva med videoene? Ligger de bare og samler støv på minnekortet?

Det er faktisk en veldig smal sak å dele mobilvideoene dine med andre. Og da er det aller enklest å bruke YouTube. Det betyr ikke at videoene må gjøres tilgjengelig for all verden heller. Sjekk ut hvordan du deler videoene dine i denne guiden:

LES MER: Slik deler du video

Slik kobler du mobilen til TV-en

Videoer lar seg også dele med andre på en TV, og har du en mobil med HDMI-utgang er det enkelt å vise dem på denne måten. Spesielt siden mobilkameraene etterhvert har såpass god kvalitet at det faktisk går an å se hva som foregår i videoene.

Om du aldri har koblet en mobil til TV-en før, eller syns det kan virke komplisert bør du lese vår lille guide. Det er nemlig veldig enkelt, og muligens mye lettere enn du tror.

LES MER: Få storskjerm med HDMI

Skaff deg et skikkelig minnekort

Mens vi snakker om video: Disse tar stor plass på mobilen din. Filmer du mye kan du fort gå tom for lagringsplass. Det er selvsagt også mye annet som tar plass, som spill, musikk og kart for eksempel. Da kan det være smart å bytte til et større minnekort. I alle fall om du ikke har dette, eller dersom det som fulgte med mobilen din ikke er spesielt stort.

Det er ikke så altfor lenge siden minnekort med høy kapasitet kostet mange penger. Nå får du masse lagringsplass for en slikk og ingenting. Men det gjelder å velge riktig minnekort.

LES MER: Skaff et skikkelig minnekort

Del internett fra mobilen

Om du har et mobilabonnement med mye data inkludert kan det være en idé å bruke mobilen for å koble PC, iPad og annet til internett. Se for deg at du er på hyttetur og at været er dårlig. Da kan det være fristende å sitte inn og slappe av med nettavisene.

Jo flere som får koblet seg til, jo mer ro blir det. Og da kan du veldig enkelt bruke mobilen din til å gi hele gjengen tilgang. Det er ingen sak. Vi viser deg hvordan du går frem.

LES MER: Slik deler du mobilt bredbånd

Slik sikrer du mobilen mot tyver

Som nevnt: Mobilen brukes til langt mer enn bare å ringe. Du har sikkert en hel del bilder, og du har kanskje automatisk pålogging til Twitter, Facebook og andre tjenester. Kanskje har du også koblet betalingskortet ditt til nettjenester.

Da gjelder det å passe på. En tyv kan få tilgang til sensitiv informasjon, og kanskje like ille er det at du kan miste bilder du har tatt over flere år. Utrolig surt.

Med noen enkle grep kan du ikke bare sørge for at uvedkommede ikke får tilgang til telefonen din, men også at bilder og annet innhold er lagret sikkert på nett i tilfelle uhelle skulle være ute.

LES MER: Slik sikrer du mobilen din

Sjekk hvor mye data du har brukt

Mange av oss bruker internett på mobilen svært flittig. Mange av guidene over kan gjøre at dataforbruket ditt går opp. Det er derfor smart å holde oversikten over hvor mye du bruker. Internettforbruk ute av kontroll kan kjapt gjøre at du får høyere mobilregning enn du hadde regnet med.

Her finner du ut hvordan du kan holde oversikten over forbruket.

LES MER: Slik sjekker du dataforbruket ditt

Spar på strømmen

Mer bruk av mobilen fører til at batteriet tappes raskere. Slik er det bare. I motsetning til hva man kanskje skulle tro er det faktisk ikke slik at batteriene varer kortere i dag enn det gjorde før. Kapasiteten er nemlig mye større, men vi bruker samtidig telefonene våre mye mer enn vi gjorde før.

Du kan likevel få lenger levetid ut av batteriet dersom du følger noen enkle råd:

LES MER: Slik kan du få batteriet til å vare 

Her finner du flere guider



Se også vår oversikt over apper til din mobiltelefon 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.