IT

Få din egen simulator hjemme

HÅRREISENDE I STUA:Innovasjonsbyråets nye programvare gjør det svært mye billigere å sette opp en en simulator med to til tre projektorer hjemme
HÅRREISENDE I STUA:Innovasjonsbyråets nye programvare gjør det svært mye billigere å sette opp en en simulator med to til tre projektorer hjemme Bilde: Innovasjonsbyrået
16. mai 2011 - 14:39

Olav Sandnes har lang fartstid fra simulatormiljøet på Kongsberg og 3D perception, og har drevet med oppfinnelser og produktutvikling i en mannsalder. Mange bedrifter lager produkter hvor Sandnes og hans samarbeidspartnere har klekket ut idéen.

Syr sammen bilder

For mange år siden var Sandnes med å bygge en simulator for hæren slik at de kunne utdanne tankmannskaper. Den gangen var det nødvendig med utstyrsinvesteringer i millionklassen for å skape en realistisk illusjon av å være tilstede i en virkelig verden.

Siden har prisene falt, og simulatorer er blitt mye billigere. Nå har Sandnes gjennom sitt selskap Innovasjons Bureau fjernet en av de siste kostnadsbarrierene. Han har utviklet programvare som gjør det mulig å synkronisere flere projektorer til ett sammenhengende enormt bilde.

Et program til ett hundre euro gjør at entusiastene kan skape et miljø hjemme i stua som kan brukes til alt fra å more seg med å fly avanserte fly til å drepe skurker i utrolig realistiske omgivelser.Kraftige videokort

– Det som har gjort dette mulig er at grafikkortene man setter inn i pc-er er blitt så kraftige og samtidig så billige. Programvaren vi har laget gjør at folk kan drive to eller tre projektorer samtidig. Ingen av komponentene man trenger er spesielt kostbare, og man trenger ikke ha forsvarsbudsjettet i ryggen for å sette opp et tilnærmet profesjonelt simulatoranlegg hjemme, sier administrerende direktør Olav Sandnes hos Innovasjon Bureau AS.

Programvaren selges gjennom Sandnes' selskap Univisual Technologies AB i Stockholm, som også har et avdelingskontor i Drammen.

I stedet for å selge programvaren kostbart til profesjonelle, har de valgt å selge den billig over nettet til flest mulig. Programvaren selges for hundre euro per kanal, som i praksis er en projektor. Programvaren gjør at bildet kan tilpasses lerretets form og at overgangen mellom projektorene kan smeltes sammen så de ikke merkes.

– Salget går veldig bra etter som mulighetene med denne teknologien sprer seg blant brukerne. Vi ser at folk tipser hverandre på Facebook, og de legger ut videoer de har laget fra sine installasjoner på YouTube. Dette er fantastiske markedskanaler for oss, sier Sandnes.Mangler ingeniører

Sandnes begynte i november i fjor og har omsatt for over to millioner kroner over hele verden.

– Jeg tror spillmarkedet bare er toppen av pyramiden, og disse folkene er først ute som vanlig. Billige simulatorløsninger er noe nytt, og jeg tror mange andre områder vil utnytte dette til å skape helt nye opplevelser. Etter underholdning kommer læring og trening i veldig mange former. Det å sitte omsluttet av bildet og få en tredimensjonal følelse er noe helt nytt i de fleste sammenhenger.

En av utfordringene er den samme som møter mange norske ingeniørmiljøer: Tilgangen på gode folk, men Sandnes tror det vil løse seg.

– Det er ikke mange som både kan tilby så interessante oppgaver på et vekstområde og samtidig muligheten til å leke seg på jobben.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.