T2

Få bedre lyd fra din MP3-spiller

Trond Heggelund
19. mars 2008 - 23:50

Testresultatene:

Apple iPod Earphones

FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Flat og litt kjedelig lyd. Lite bass. holder ikke bakgrunnsstøy ute. Telefonene detter ofte ut av ørene ved bevegelse av kroppen/hodet. Kjøp noe annet så får du mer ut av din iPod!

PRIS: 288 til 364 kroner

TERNINGKAST: 2Scullcandy iPhone FMJ

FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Passe bra lyd. Grei bass. Veldig kul design. Dette er øretelefonene før de som skal ta seg bra ut. Prisen er litt høy i forhold til den lydkvaliteten som gis.

PRIS: 435 kroner

TERNINGKAST: 3Bose Triport In Ear

FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Bra og distingvert lyd. Fet bass. Litt klumpete design. Mange av våre testere hadde problemer med å få disse øreproppene til ” å sitte riktig” i ørene.

PRIS: 978 kroner

TERNINGKAST: 4AKG K 324 P

FORBRUKERTEKNOLOGIS DOM: Mange lydfreakere og bransjefolk bruker disse som referanseprodukt. Samtlige i Forbrukerteknologi som har testet øretelefonene har ropt ”Wow!” når de første gang har prøvd AKG K 324 P, som er det nærmeste du kommer gåsehudfaktor 10 i kremlyd. Du blir fort avhengig av disse øretelefonene.

PRIS: 357 til 616 kroner

TERNINGKAST: 6

Apples misjonærer snakker stort sett om iPod-ens fortreffeligheter, og nevner sjelden selve lydkvaliteten på de Kinaproduserte billigøretelefonene som følger med når du kjøper MP3-spilleren deres. Dette gjelder også for en rekke andre MP3-merker som er på det norske markedet.

El-kjipo-kvalitet

Saken er at du kan ha verdens beste og dyreste MP3-spiller men du får sjelden kremlyd ut av de medfølgende øretelefonene som ofte er av el-kjipo-kvalitet. Det er da du må drastisk til verks; klipp over ledningen på disse øretelefonene eller gi dem vekk til en intetanende slektning som ikke vet hva hun eller han går glipp av når det gjelder kremlyd.

Gå så til nærmeste elektronikksjappe. Plukk ut to – tre øretelefoner, og si til selgeren at du vil teste dem FØR du kjøper noe. Dersom de ikke går med på dette eller ikke har noen testeksemplarer, så finn en annen og bedre butikk der de har faglig ekspertise og er mer servicevennlige.

Test produktet selv

Dersom prisen på de dyreste øretelefonene er avskrekkende, så vær klar over at du i de beste tilfellene kan halvere prisen dersom du kjøper dem via internett. Problemet med internett er at du ikke får testet varene før du kjøper noe. Vi går ut fra at du ikke kjøper sko uten å ha prøvd dem først? Slik bør det også være med lydprodukter dersom du skal bli skikkelig fornøyd. Noen forbrukere vil ha masse discobass og andre vil ha lyden renest mulig.

Du bør dessuten ta hensyn til hvilken musikk du vil spille mest. Behovene til folk flest er forskjellige. En satanistrocker har eksempelvis sjelden de samme sarte lydbehov som en som skal høre på Chopins samlede klavermusikk.

Ta derfor med deg din egen MP3-spiller når du er på testrunde hos Ståle krapyl i byens Hi-fi asyl. Husk å lade MP3-spilleren med låter fra forskjellige musikksjangrene som du kjenner godt fra ditt eget stereoanlegg, så har du noe å måle imot. I butikken bør du starte med å teste standardøretelefonene de har, før du prøver andre og dyrere modeller.

Bruk gummi

Ikke kjøp øretelefoner som ikke har en gummihylse som stenger forstyrrende bakgrunnslyd ute. Det er viktig for den musikalske opplevelsen! Vår test viser at disse øretelefonene har den desidert beste lyden, mest presise diskanten og ikke minst; den gode BASS-følelsen som du sjelden eller aldri får med standard Apple iPod øretelefoner. Vi har testet øretelefonene i alt fra rolige kontoromgivelser til å bruke dem i trafikkbråk på buss, T-bane og trikk

Forbrukerteknologis journalister har i denne omgang testet fire forskjellige øretelefoner, men vær klar over at det finnes et utall forskjellige øretelefoner på markedet som er mye bedre enn det eksempelvis Apple legger med i iPod-esken.

Forteller ikke sannheten

Apple smører tjukt på i produktbeskrivelsene om øretelefonene som følger med iPod.

DETTE HEVDER APPLE: ”Med sin overlegne komfort og lydkvalitet er Apple iPod Earphones perfekte hvis du trenger nye hodetelefoner”

FORBRUKERTEKNOLOGIS KOMMENTAR: Standard øretelefonene til Apple iPod er verken komfortable eller har god lydkvalitet. Lyden er smal, uten noe særlig bass og er en tanke plastaktig, sammenlignet med produkter fra andre leverandører av øretelefoner.

DETTE HEVDER APPLE: ”Med en slankere utførelse enn tidligere modeller sitter disse øretelefonene godt i ørene, og de lyder fantastisk – uansett om du sitter ved skrivebordet, løper på tredemøllen, ligger i hengekøyen eller hører på iPod et annet sted.”

FORBRUKERTEKNOLOGIS KOMMENTAR: Dersom du sitter bom stille så er Apples øretelefoner bra. Men dersom du skal bevege deg litt så er de detter de ut av ørene. Det er en kraftig overdrivelse å påstå at deres standard øretelefoner lyder fantastisk.

Halver prisen ved nettkjøp

  • Det er mye penger å spare på å kjøpe øretelefoner på internett. Vinnertelefonen i denne testen, AKG K 324 P, koster 616 kroner hos PCkiosken.no og kun 441 kroner (+ frakt) hos Shg.no.
  • Forbrukerteknologis erfaring er at relativt billige øretelefoner (fra for eksempel Creative) kan være nesten like gode som de dyre merkene.
  • Men dersom du virkelig er ute etter feinsmeckerlyd så må du betale opp til 2 000 kroner for ørenallene med det rette merket.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.