FORSVAR

F16-missil blinker ut fiendefly

Espen Leirset
9. nov. 2005 - 13:04
Vis mer

De nye missilene heter Iris-T, og skal gjøre F16-flyene mer effektive i kamp luft-til-luft.

Missilet og hjelmsiktet har en kostnadsramme på 1,4 milliarder kroner. Det er utviklet i fellesskap av forsvarsindustriene i Norge, Sverige, Tyskland, Italia, Hellas og Spania.

Norske Nammo har utviklet drivstoffet og deler av motoren på Iris-T, ifølge Forsvarsnett .Smart søkehode

- Dette er en betydelig forbedring av våpensystemet F-16. Iris-T er meget manøvrerbart, det har et meget smart søkerhode og det har større rekkevidde enn eksisterende IR-missil, sie major Tord Aslaksen i faggruppe kampfly til nettstedet.

- Som flyger vil jeg få økt sikkerhet fordi missilets potensiale gir meg stor mulighet til å være den første som får skutt i en luftkamp, sier han.

Sammen med det nye missilet får flyverne også installert nye hjelmsikter. Dermed kan de skyte fra flere aspekter under luftkampen.

- Alt dette gjør at jeg får mye større sjanse til å overleve luftkampen, sier major Aslaksen.

Forsvaret regner med at missilet er i operativ bruk neste sommer, etter at en omfattende sertifiserings- og konfigurasjonsprosess er gjennomført. Dette skal skje i tett samarbeid med produsenten av F-16 og Iris-T leverandøren.To konkurrerte

Det amerikanskproduserte AIMX-9 og det europeiskproduserte Iris-T har vært de mest interessante kandidatene for å erstatte Sidewinder.

- Begge er to gode kandidater, og er blitt nøye vurdert. Allerede på midten av nittitallet ble det utarbeidet kravspesifikasjoner til et nytt luftmålsmissil. Denne har vært grunnlaget for prosjektet og de testene som har vært gjennomført. I en totalvurdering hvor elementer som ytelse og kostnad har vært avgjørende, falt valget på Iris-T, sier major Roar Eggen ved investeringsavdelingen i Forsvarets logistikkorganisasjonheihå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.