MOTOR

F-35B ligger tynt an

F-35B er STOVL-varianten av kampflyet. Nå foreslås det å droppe denne versjonen både i USA og Storbritannia.
F-35B er STOVL-varianten av kampflyet. Nå foreslås det å droppe denne versjonen både i USA og Storbritannia. Bilde: Damien A. Guarnieri
11. nov. 2010 - 12:34

Forslag til budsjettkutt

  • Det amerikanske forsvaret bør redusere innkjøpene av våpen og utstyr med 15 prosent, mener de to lederne av utvalget, Erskine Bowles og Alan K. Simpson
  • Utvalget foreslår også at Pentagon kutter sine utviklingskostnader med 10 prosent, noe som vil bidra til å redusere det føderale budsjettunderskuddet i 2015 med over 40 milliarder kroner
  • Bowles var stabssjef i Det hvite hus under president Bill Clinton, mens Simpson har lang fartstid i Senatet for republikanerne

Det amerikanske forsvaret bør klare seg med halvparten så mange kampfly av typen F-35 som planlagt, foreslår et utvalg oppnevnt av president Barack Obama.

Utvalget skal legge fram forslag til hvordan USA skal redusere sitt store budsjettunderskudd, og i utkast til rapport tas det til orde for dramatiske forsvarskutt, skriver NTB.

Farvel STOVL?

Et av forslagene dreier seg om å skrote F-35B for å få fart på A- og C-varianten. Obamas spareutvalg anslår at et slikt grep kan kutte USAs forsvarsutgifter med over 100 milliarder kroner i perioden 2012 til 2015.

Og når samtidig den viktigste partneren i JSF-programmet, Storbritannia, også vurderer å erstatte B-versjonen med mindre kostbare C-varianter for sine hangarskip, risikerer F-35B å bli en historisk fotnote.

F-35B er STOVL-versjonen av kampflyet («short takeoff/vertical landing»). Dette er det første flyet i historien som har både STOVL-, supersonisk- og stealthkapasitet.

Les mer i denne artikkelen: Ny milepæl for F-35

Den første overlydsflygingen fant sted i juni. Imidlertid varsler produsenten Lockheed Martin i sin ferskeste rapport fra testingen at STOVL-versjonen ligger bak skjema, og at de strever med å oppnå god nok driftssikkerhet på enkelte komponenter.

F-35B under en av de første testflygingene. Foto: Lockheed Martin

A-versjonen er den Norge har tenkt å anskaffe, mens C-versjonen er hangarskipversjonen med større vinger og forsterket skrog.

Må enes først

Hvor mange av budsjettutvalgets 18 medlemmer som vil slutte opp om de drastiske forslagene om forsvarskutt, er ennå ikke kjent.

Minst 14 av utvalgets medlemmer må stille seg bak forslagene før den endelige rapporten kan legges fram for president Obama. Dersom ikke dette skjer, må rapporten vannes ut og forslagene om kutt reduseres til det oppnås enighet.

Republikanerne motsetter seg vanligvis store forsvarskutt og vil ved hjelp av sitt nyerobrete flertall i Representantenes hus trolig stemme imot, skriver NTB.

Også fra norsk hold er det gjentatte ganger avvist at det er sannsynlig at F-35-programmet vil vingeklippes på en måte som rammer partnerlandene. For hva annet skal supermakten i så fall erstatte F-15, F-16 og F-18 med?

Les mer om den tematikken her: F-35 er ikke ferdigtestet før 2016

Sea King-erstatter

Ifølge Aviation Weeks omtale av budsjettforslaget, foreslås det også å kutte ned i V-22 Osprey-programmet - tiltrotor-flyet fra Bell/Boeing.

En annen høyteknologisk, og dermed også høyt priset, maskin som dessuten er påmeldt i konkurransen om å erstatte Sea King som søk- og redningshelikopter i den norske 330-skvadronen.

Les også: Helikopter-hybrid styrtet

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.