FORSVAR

F-35 som kan lande vertikalt, skal stasjoneres i Norge for første gang

RAF deployerer til Ørland med F-35B.

F-35B fra Royal Air Force på sørsida av Kuopio lufthavn/Rissala flystasjon – hjemmebasen til Karjalan Lennosto.
F-35B fra Royal Air Force på sørsida av Kuopio lufthavn/Rissala flystasjon – hjemmebasen til Karjalan Lennosto. Puolustusvoimat
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Royal Air Force (RAF) har nettopp gjennomført samtrening med Finland og Sverige, og nå er turen kommet til Norge.

Luftforsvaret opplyser til Teknisk Ukeblad at ikke alle detaljer er spikret, men at det ligger an til at britene kommer med to til fire F-35B i slutten av juli og at flyene blir stasjonert på Ørland i minimum ei uke.

Dette er første gang F-35B deployerer til Norge og dermed første mulighet til å se STOVL-versjonen av kampflyet på nært hold for de fleste.

Hangarskip

STOVL står for «short takeoff/vertical landing», med andre ord at flyet kan lande vertikalt, men at det tar av konvensjonelt når det er lastet med våpen og drivstoff.

Flyet er også i stand til å ta av vertikalt med en begrenset mengde drivstoff om bord. Såkalt VTO-kapasitet er nødvendig for forflytning over korte avstander der beskaffenheten i felt er slik at flyet ikke kan gjennomføre en kort takeoff. 

Commander Nathan Gray fra Royal Navy tar av fra hangarskipet HMS Queen Elizabeth med F-35B for første gang i 2018. Foto: LPhot Kyle Heller

Denne versjonen brukes i tillegg til RAF av det amerikanske marinekorpset (USMC) og av både luft- og sjøforsvar i Italia (Aeronautica Militare og Marina Militare). I tillegg skal Japan ha 42 og Singapore 4 F-35B.

Storbritannia erklærte første operative evne (IOC) med sine F-35B på HMS Queen Elizabeth 10. januar 2019. De har mistet ett fly. Det havarerte rett etter takeoff fra hangarskipet øst i Middelhavet 17. november i fjor.

Samtrening

RAF og Luftforsvaret skal gjennomføre det som kalles integrasjonstrening. Det vil for eksempel si å bygge erfaring med å planlegge og gjennomføre operasjoner på tvers av landegrenser og med andre avanserte kapasiteter.

De får videreutviklet egne konsepter, slik at Forsvaret og allierte kan operere bedre sammen, ikke minst dersom det oppstår en krise.

Finsk-britisk samtrening med F/A-18 Hornet, F-35B og Voyager-tankfly.

Som nevnt er ikke alt rundt den kommende samtreninga detaljplanlagt, og Luftforsvaret ser ikke bort fra at også andre flyplasser enn Ørland kan få besøk av norske F-35A og britiske F-35B i løpet av treningsperioden.

Det har ikke vært mange andre ikke-norske F-35 i norsk luftrom og i hvert fall ikke nede på en norsk flystasjon. Første gang dette skjedde, var i juni 2019. Da var det to F-35A fra US Air Force som kom på et kort besøk til Ørland mens de var deployert til Spangdahlem i Tyskland.

Store øvelser

Den britiske deployeringa kommer i en allerede over gjennomsnitlig travel sommer på Ørland og når det gjelder øvingsaktivitet i Forsvaret generelt.

I månedsskiftet mai/juni ble det gjennomført en stor samvirkeøvelse utenfor norskekysten med rundt 45 kampfly fra Norge, Belgia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Finland og Sverige – samt ressurser på bakken og på sjøen.

Alle flyene gjennomførte operasjonen fra sine hjemmebaser, med etterfylling av drivstoff i lufta fra seks tankfly som også deltok i øvelsen sammen med Awacs og transportfly.

Senere i juni deployerte nederlenderne til Ørland med hele 11 F-16 fra 313 skvadron i forbindelse med øvelsen Griffin Shield, sammen med 332 skvadron og deres F-35A. Det er fire år siden det har vært så stor aktivitet på Ørland, ifølge Luftforsvaret.

Har bestilt F-35

RAF har den siste måneden trent sammen med finske F/A-18C/D Hornet og med svenske Jas-39C/D Gripen med to F-35B og fire Typhoon FGR4, også kjent som Eurofighter, understøttet av et A330 Voyager tankfly og et A400M Atlas transportfly. 

To finske F/A-18C Hornet og to britiske F-35B gjennomfører samtrening i slutten av juni. Foto: Puolustusvoimat

I slutten av juni var to F-35B fra RAF Marham stasjonert noen dager på Rissala flystasjon ved Kuopio. Uka før var US Air Force til Satakunta lufthavn med to F-35A for å delta på Pori Airshow.

Dette var første gang Finland hadde besøk av flytypen siden vinteren 2020 i forbindelse med HX-konkurransen – som endte med suksess for Lockheed Martin da Finland bestilte 64 F-35A i desember i fjor.

Den finske forsvarsministeren Antti Kaikkonen varslet 27. mai, altså ti dager etter at de søkte om Nato-medlemskap, at de la opp til mye øvingsaktivitet med partnerland i sommer og resten av året.

Han trakk fram at mengden fellestrening særlig økes med USA, Storbritannia, Sverige, Frankrike, Tyskland, Norge, Nato og JEF.

Besøket fra britiske F-35B til finske 31 skvadron 28 til 30. juni var en del av sistnevnte, altså Joint Expeditionary Force (JEF). Denne britiskledede flernasjonale hurtigreaksjonsstyrken har også Norge vært med i siden opprettelsen i 2014. 

Ved starten av juli er det nå levert over 820 F-35 som til sammen har fløyet 540.000 timer. Før det kommende britiske oppdraget i Norge er det gjennomført totalt 308 deployeringer med flytypen.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.