NYETEKNOLOGIER

F-35 gir prissjokk

NÆR USYNLIG: Usynlighetsteknikken bak F-117 og bombeflyet Northrop Grumman B-2 er videreutviklet av Lockheed Martin og kompanjongen Northrop. Det er denne teknikken Kongressen nå ikke vil være med på å eksportere.
NÆR USYNLIG: Usynlighetsteknikken bak F-117 og bombeflyet Northrop Grumman B-2 er videreutviklet av Lockheed Martin og kompanjongen Northrop. Det er denne teknikken Kongressen nå ikke vil være med på å eksportere. Bilde: LOCKHEED
Mona Strande
31. okt. 2006 - 12:40

Statssekretær Espen Barth Eide, Forsvarsdepartementet, er i USA for å vurdere kampflyet F-35 fra Lockheed Martin til Norges største forsvarskjøp.

Han har tidligere sett på to andre alternativer: Svenske JAS Gripen og europeiske Eurofighter.

Ikke så lett

USA presser på for å få Norge, og flere andre land, til å velge det amerikanske kampflyet. Men flyet er ikke så lett å selge.

For det første har USA hatt problemer med å overbevise potensielle kjøpere om at flyet er så bra som de skal ha det til, sammenlignet med alternativene.

For det andre er anskaffelsesprisen svært høy, og kostnadene fullstendig ute av kontroll, skriver Aftenposten.

Mye dyrere

I Nederland har riksrevisjonen gjort beregninger av hva F-35-flyene vil koste, siden landet etter planen skal undertegne en kontrakt med USA i november.

Nederland skal kjøpe 85 fly, og har anslått prisen til å bli 124 milliarder kroner.

Dersom disse beregningene er riktige, betyr det at Norge, som skal ha 48 fly, må ut med 70 milliarder kroner. Det er 30 milliarder mer enn prisrammen på 40 milliarder kroner.