F-16

F-16-bruktsalget: Romania vil bruke milliarder på å kjøpe resten av de norske flyene

Det rumenske forsvaret ønsker å kjøpe 32 brukte F-16 fra Norge.

Dette bildet er fra da 331 skvadron i Bodø var i lufta i august for å dokumentere den siste tida med F-16 i Norge.
Dette bildet er fra da 331 skvadron i Bodø var i lufta i august for å dokumentere den siste tida med F-16 i Norge. (Onar Digernes Aase / Forsvaret)

Det rumenske forsvaret ønsker å kjøpe 32 brukte F-16 fra Norge.

Romania har lenge vært en het kandidat til å kjøpe F-16-jagerfly fra Norge, og nå ser det ut som at en kontraktsignering kan være nært forestående.

Det rumenske forsvarsdepartementet har bedt parlamentet om godkjenning til å kjøpe 32 brukte norske fly for 354 millioner euro, det vil si cirka 3,6 milliarder kroner

Tidligere denne måneden ble det kjent at Forsvarsmateriell (FMA) allerede har signert en kontrakt om salg av inntil 12 F-16 til amerikanske Draken International. 

46 av 57 fly

Innstillinga fra forsvarsministeren ble kjent fredag 10. desember, og etter det vi har klart å finne ut av, var det Romania Journal som bragte nyheten først. Senere er dette meldt av en rekke rumenske medier samt internasjonale forsvarsnettesteder.

I tillegg til prisen for selve flyene bes det om at det bevilges ytterligere 100 millioner euro til logistikk og oppgraderinger og tilhørende utstyr som må kjøpes fra USA.

Dersom avtalen med Romania går i boks, vil FMA ha lykkes med å selge stordelen av de gjenværende 57 flyene som etter nesten 42 års tjeneste i løpet av to uker skal fases ut i forbindelse med at Nato-beredskapen i nord (QRA) overtas av F-35A fra Evenes.

Av de øvrige flyene som gjenstår har ett allerede havnet på museum, noen skal brukes til skoleformål og andre igjen kommer til å bli destruert.

Da kontrakten med Draken ble inngått – en leverandør av såkalte «Red Air-tjenester», det vil si at de tar rollen som motstander i trening av amerikanske flygere – ble det samtidig opplyst at Norge fortsatt var i dialog med Nato-allierte om salg av flere F-16.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med FMA som foreløpig er ganske ordknappe om prosessen i Romania:

– Vi kan bekrefte at vi har dialog med Romania om salg av et større antall F-16. Utover det kan vi ikke kommentere ytterligere, skriver organisasjonen i en epost.

Utvider F-16-flåten 

Blant norske fagfolk som TU tidligere har vært i kontakt med, har Romania lenge blitt pekt ut som en sannsynlig kjøper, blant annet fordi de allerede har anskaffet 17 brukte F-16 fra Portugal og hatt en uttalt ambisjon om å utvide flåten med flere brukte F-16.

For to år siden sendte Romania ut en markedsundersøkelse (RFI) til europeiske potensielle selgere av F-16, nemlig Belgia, Danmark, Hellas, Nederland og Portugal i tillegg til Norge.

Nato-landet er i ferd med å ruste opp, blant annet med nytt NSM-basert kystforsvar fra Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) og blir også en bruker av Kongsberg Protector-våpenstasjonen på sine JLTV-feltvogner, 

Kongsberg Aviation Maintenance Services (Kams), som på oppdrag fra Forsvarsmateriell (FMA) har klargjort norske fly for salg, har en ambisjon om å kunne vinne tilsvarende arbeid på andre lands utfasede salgsobjekter.

Dessuten har Kams som mål å inngå nye vedlikeholdsoppdrag for de samme flyene med de nye eierne. Selskapet har påpekt at det eksempelvis er mange av de nyere Nato-medlemmene som er i ferd med å erstatte sovjetisk materiell og som ikke har kapasitet til å bygge opp denne vedlikeholdskapasiteten selv.

Slik ser det ikke ut til å gå i Romania: Ifølge meldinga fra det rumenske forsvarsdepartementet er planen at oppgradering og vedlikehold av fly og motorer skal gjennomføres av Aerostar Bacău. Den første faseettersyn-kontrakten ble tildelt for tre måneder siden.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå