KLIMA

ExxonMobil satser på biodrivstoff

Alger kan produsere bioolje til drivstoff gjennom fotosyntese, og krever ikke matjord eller ferskvann.
Alger kan produsere bioolje til drivstoff gjennom fotosyntese, og krever ikke matjord eller ferskvann. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
14. juli 2009 - 13:14

ExxonMobil annonserte i dag at de har inngått et samarbeid med bioteknologiselskapet Synthetic Genomics (SGI) om å forske på neste generasjons biodrivstoff fra alger.

– Å møte verdens økende energibehov vil kreve en rekke teknologier og energikilder. Vi tror at biodrivstoff produsert fra alger kan være en meningsfull del av løsningen i fremtiden, dersom våre forsøk fører til et transportdrivstoff som er økonomisk levedyktig og har lavt netto karbonutslip, sier forskningssjef Dr Emil Jacobs hos ExxonMobil.

Algene kan nemlig produsere drivstoff gjennom fotosyntese - altså trenger de kun sol, vann og karbondioksid.

Kostbart

Programmet forventes å koste selskapet over 600 millioner dollar, rundt 4 milliarder kroner.

Halvparten kan gå til Synthetic Genomics om de oppnår de målene som er satt for forskning og utvikling.

ExxonMobil har investert over 10 milliarder kroner de siste fem årene på energieffektiviseringstiltak og tiltak for å redusere utslipp av klimagasser.

– Den virkelige utfordringen for å skape levedyktige neste-generasjons biodrivstoff, er evnen til å produsere i stor målestokk, noe som vil kreve betydelige fremskritt innen både vitenskap og maskinteknikk, sier Craig Venter, SGIs grunnlegger og administrerende direktør.

Her skal ExxonMobils kunnskap om maskinteknikk og vitenskap komme til nytte, gjennom utvikling av systemer for produksjon i stor skala.

Gunstig

Algedyrkingen er ikke avhengig av verken ferskvann eller jord som kan brukes til matproduksjon, ulikt store deler av førstegenerasjons biodrivstoffproduksjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Oljen som produseres kan i tillegg behandles i eksisterende raffinerier og er kompatible med eksisterende transportteknologi, ettersom molekylstrukturene ikke er ulike de i dagens fossile drivstoffvarianter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.