MENINGER

Ex-Shipping?

Det norske flagg vaiet på alle hav og gjorde lille Norge kjent i havner over hele verden. Julen satte ikke inn før Det norske sjømannskor hadde sunget på TV. Sjømannskirkene var "Little Norway" i alle viktige havner.

Den tiden er for lengst forbi. Olje- og gasseventyret nærmest tilintetgjorde skipsfartens store betydning for eksportinntektene. Det var ikke lenger så farlig at mange redere hadde flagget ut for å unngå norske skatteregler. Likevel er det knapt noen annen næringsgruppe, kanskje med unntak av bøndene, som det siste halve århundre har fått så mange særordninger som skipsfarten. Så sent som i år vedtok Stortinget en egen skatteordning for sjøfolk. Stortinget har i over femti år gitt etter når trusselen om utflagging kommer fra rederne, og dermed tap av arbeidsplasser.

Shipping er en ekstremt internasjonal og lett flyttbar næringsgren. De mange stortingsvedtakene har ikke hindret at antall skip under norsk flagg er redusert, norske sjøfolk er snart borte og inntektene som seiles inn til landet er ikke som før. Forsyningsskipene til oljevirksomheten er snart de eneste med norske sjøfolk om bord.

Da er det ikke mer enn naturlig at et av de mest velrenommerte rederiene, Bergesen, blir solgt til et Singapore-basert rederi. Eller at det ene norske skipsverftet etter det andre er ute av soga.

Likevel er det norske maritime clusteret fortsatt sterkt, med redere, utstyrsleverandører, verft, utdanningsinstitusjoner, finansinstitusjoner, Det Norske Veritas og Marintek. Og en av verdens viktigste shippingmønstringer - Nor-Shipping - arrangeres fortsatt i Norge. I år for 19. gang. Nor-Shipping trekker utstillere som aldri før. Det eneste som kan hindre store besøkstall er frykten for spredning av Sars-viruset. Arrangementet blir ikke det samme uten deltagere fra Hong Kong og Kina.

Norge er ikke lenger en ledende skipsfartsnasjon, men norske miljøer kan fortsatt selge produkter og tjenester basert på lang erfaring og store kunnskaper. Stempelet sjøfartsnasjon kan ingen ta fra oss.

Det norske maritime clusteret står sterkt

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.