Ex-ekspertene

Finn Halvorsen
2. des. 2004 - 10:18

I en nedlagt møbelforretning midt i Tønsberg sentrum finner vi Trainor AS, Norges største private opplæringsbedrift. Der tar åtte erfarne instruktører imot kursdeltagere for tradisjonell undervisning.

Spesialiteten er Ex-relaterte problemstillinger, men de tilbyr også kurs innen mer generelle elektro- og automatiseringsfag. I tillegg kommer kurstilbud om helse, miljø og sikkerhet samt ulike type forskrifter.

Selv om Trainor har 1100 kvadratmeter til disposisjon i egne lokaler, foregår mellom 60 og 70 prosent av den tradisjonelle kursvirksomheten eksternt. De har avtaler med Statoil i Bergen og Tranberg i Stavanger om leie av kurslokaler. Vestlandet er valgt fordi 60 prosent av virksomheten er offshorerelatert.

Instruktørene tilbyr ved behov også kurs ute hos hver enkelt kunde, både standardkurs og spesialtilpassede.

Vekst innen e-læring

– Til sammen leverte vi ca. 7000 tradisjonelle kursplasser i løpet av fjoråret, sier daglig leder Terje Gravdal. – I tillegg solgte vi 3600 lisenser for e-læring, det vil si kurs via internett.

Dette er det raskest voksende feltet for Tønsberg-bedriften. Åtte av bedriftens i alt 22 medarbeidere jobber med ulike sider av produktutvikling tilpasset e-læring. Det er alt fra folk med faglig ansvar via program- og systemutviklere til grafiske designere. – Det eneste vi kjøper er lydfilene, hvor vi benytter to eksterne lydstudioer, sier Gravdal.

De hadde opprinnelig e-læringstilbudet liggende på en lokal server i Tønsberg. Denne ble imidlertid raskt sprengt med køer og lang responstid som følge. Trainor har derfor inngått avtale med Active 24 i Oslo.

– Veksten i dette segmentet er formidabel. Første hele driftsår solgte vi 2000 lisenser, i år ligger vi an til et sted mellom 5500 og 6000 lisenser. Strategien er klar; vi skal lage landets beste nettsted for opplæring innen el-sikkerhet. Tallene viser at vi er på god vei til å nå vårt mål, sier Gravdal.

En stor del av omsetningen stammer fra myndighetspålagte kurs. Oppdatering innen lavspennings- og høyspenningsforskrifter (FSL og FSH) er typiske eksempler. Her har Trainor nylig kommet med ferske e-læringstilbud hvor modulprisen ligger på 400 til 500 kroner.

Ekofisk

Trainor har også utviklet mange mer spesialtilpassede kurs basert på e-læring. Det første store var for Elfisk-feltet allerede i 1999, riktignok basert på Phillips eget interne datanett.

– Vi utviklet over 100 forskjellige moduler i ulike fag. Oppdraget omfattet også presentasjon av all styrende dokumentasjon i elektronisk form med integrert opplæring. I samarbeid med Docstream AS og Upstream Management AS jobber vi med et tilsvarende oppdrag for Conoco-Phillips på Ekofisk-feltet. Det startet for ett år siden og skal være ferdig til sommeren, sier Gravdal.

Kunden bestemmer om kursingen skal være tradisjonell eller gå via internett.

– Den enkelte kursdeltager foretrekker fremdeles ofte tradisjonelle kurs. Men for bedriften er e-læring vesentlig billigere. Det gjelder både direkte utgifter og arbeidstid. Vi regner som en tommelfingerregel at kurs basert på e-læring gjennomføres på 1/3 av tiden i forhold til tradisjonell kursing, sier Gravdal.

Nisje

Trainor har skapt seg en nisje i denne delen av etterutdanningsmarkedet med en omsetning på 16,6 millioner kroner i fjor. Dette vil ventelig øke til ca 18 millioner i år.

Gravdal sier det ikke finnes noen direkte sammenlignbare konkurrenter. Det betyr dog ikke at de er uten konkurranse. Flere konsulenter og enkeltmannsforetak tilbyr kurs på smale områder. Gravdal ser likevel bransjeorganisasjoner, som for eksempel Nelfo og til en viss grad Tekna og Nito, som tyngre konkurrenter.

– Kvalitet på våre kurs er høy. Vi bruker store ressurser på å holde våre instruktører faglig oppdatert. De jobber kontinuerlig tett opp mot offentlige myndigheter og bransjeorganisasjoner, ved siden av tette forbindelser til elektro-ansvarlige hos de store kundene, sier Gravdal.

Lang historie

Trainor ble etablert som eget selskap i 1996 med de den gang 11 ansatte som eiere. Men historien startet lenge før, i Vestfold Contracting i 1980 som da var store på modulbygging, opplæring og vedlikehold for offshorevirksomheten. Via diverse omorganiseringer, oppkjøp og fusjoner havnet opplæringsdelen i ABB. De 11 kom derfra ved etableringen i 1996.

Vi skal til enhver tid ha landet beste nettsted for informasjon og opplæring innen el-sikkerhet.

Daglig leder Terje Gravdal. Trainor AS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.