KRAFT

Evaluering uteblir - dobler Enova-støtten likevel

Camilla Aadland
10. nov. 2006 - 07:00

Tre bransjeorganisasjoner krever nå å få evalueringen av Enova på bordet. Telfo, EBL og Norsk Industri ber i et brev til Olje- og energidepartementet (OED) om at rapporten offentliggjøres.

– Det er pussig at ikke OED har kommet med den. I statsbudsjettet foreslo regjeringen å doble bevilgningene til Enova, og å utvide Enovas mandat. Å gjøre dette uten å evaluere først, er som å sette kjerra foran hesten, sier næringspolitisk direktør Tore Strandskog i Telfo.

Må ha åpenhet

Allerede i 2002 ble det bestemt at det skulle foretas en omfattende evaluering av statsforetaket Enova i 2006. Denne ble utført av Statskonsult, og levert til departementet i august. Egentlig skulle den offentliggjøres i september, men dette er nå utsatt på ubestemt tid.

– Vi hadde flere kritiske innspill til Statskonsult. Det gjaldt særlig vind og fjernvarme. Vi ser ikke at vi har fått nok igjen for pengene som er brukt, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Pladsen i Energibedriftenes Landsforening (EBL).

EBL er interessert i å vite hvor mye samfunnet faktisk får igjen for det som går gjennom Enova i støttemidler.

– Når det legges opp til en prosess med å utvide virksomheten, er det viktig å ha åpenhet rundt jobben som er gjort. Det skulle bare mangle at ikke evalueringen, når den nå faktisk finnes, blir lagt frem, fortsetter Pladsen.

Kritiske innspill

FrP-politiker Ketil Solvik-Olsen reagerer på at opposisjonspartiene ikke har fått tilgang til rapporten fra Statskonsult. – Det er oppsiktsvekkende at departementet hemmeligholder evalueringen av Enova. Det er ikke akseptabelt at de holder denne informasjonen tilbake.

Han vil nå ta dette opp politisk. – Rapporten har ingenting med de politiske diskusjonene internt i regjeringen å gjøre. Alle partiene burde fått slike rapporter samtidig, slik at vi kan la informasjonen modnes, og tid til å sjekke fakta. Dette er en del av en nøytral beslutningsprosess, som alle bør få tilgang til, sier han.

Tror rapporten er nyttig

Enova-direktør Eli Arnstad frykter ikke innholdet i evalueringen.

– Rapporten vil være nyttig og verdifull og gi gode føringer for arbeidet vårt videre, sier hun.

– Frykter du spekulasjoner om at den inneholder kritikk nå som fremleggelsen er utsatt?
– Departementet må selv velge tidspunktet for offentliggjøringen, svarer Arnstad.

Statssekretær Anita Utseth sier at departementet må gå gjennom evalueringen før den blir lagt frem.
– Men egentlig var det oppgitt at den skulle legges frem i september?
– Enovas arbeidsoppgaver har blitt betydelig utvidet, og rapporten må gås gjennom i lys av det, svarer Utseth. Hun forteller at det ikke er satt noen ny frist for når evalueringen blir gjort offentlig kjent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.