KRAFT

Evakuerer befolkning ved kjernekraftverk

Fukushima II / Fukushima Daini kjernekraftverk Japan
Fukushima II / Fukushima Daini kjernekraftverk Japan Bilde: Tokyo Electric Power Company
Jannicke Nilsen
11. mars 2011 - 14:07

Japanske myndigheter vil evakuere snaut 3000 innbyggere som bor innenfor en radius av 2 kilometer fra det stengte kjernekraftverket i Fukushima, melder nyhetsbyrået Ap.

Kraftverket er i Onahama, rundt 27 mil nordøst for Tokyo.

Det skal være første gang det er utstedt et evakueringsvarsel som følge av en hendelse ved et kjernekraftverk.

Ifølge AFP har kjøleanlegget på kjernekraftanlegget sviktet.

Nødmelding

Operatørselskapet TEPCO (Tokyo Electric Power Company), som opererer kjernekraftverkene Fukushima Daiichi 1 og 3 og Fukushima Daini 1, skal ha sendt ut en nødmelding om at nødaggregatene ved de to anleggene er ute av drift, ifølge Nuclear Engineering International.

Ifølge statskanalen NHK skal problemet skyldes utstyrssvikt, samtidig som selskapet sier det ikke har nok strøm til å kjøle ned reaktorene. Reaktorene stoppet automatisk da jordskjelvet inntraff.Kjøler konsekvent

Det er avgjørende at kjøleanleggene ved reaktorene virker, for å unngå overoppheting ved reaktorene, forteller Sverre Hornkjøl i Statens Strålevern.

- Når reaktorene stenges synker samtidig effekten til reaktoren ned til seks prosent av opprinnelig effekt. Resteffekten dør hen i løpet av de nærmeste timene, men kjøling er fortsatt viktig for å få vekk restvarmen. I praksis betyr det at man skal ha på kjølesystemet hele tiden, sier Hornkjøl.

Det oppstod brann i anlegget på Fukushima Daini i natt, men brannen ble slukket, melder TEPCO selv.

Det er ikke rapportert om radioaktiv lekkasje ved noen av anleggene.

Brann slukket

Tidligere i dag rapporterte myndighetene i landet at de hadde kontroll på landets kjernekraftanlegg, med unntak av kjernekraftverket i Onagawa, hvor det oppstod brann i et turbinbygg. Brannen er nå slukket.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har tilbudt seg å bistå Japan, og fortsetter å hente kunnskap om situasjonen ved kjernekraftverkene i Japan.Uten strøm

Over 4 millioner japanske husholdninger er uten strøm etter det kraftige jordskjelvet, melder energiselskapet TEPCO.

Japanerne blir oppfordret til å bruke så lite strøm som mulig, på grunn av de store skadene jordskjelvet har påført infrastrukturen til strømforsyningen i landet.

Selskapet advarer om at strømforsyningen kan bli knapp mot kvelden.

Les også:

Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.