NETTARKIV

EUs grønne rose

Fra Abelia deltok Knut Aune som er prosjektleder for EU-programmet GreenRoSE. Prosjektet startet opp i juni i år og løper over tre år. 27 deltagere fra åtte europeiske land er med.

Hensikten med prosjektet er å sørge for at små og mellomstore europeiske elektronikkbedrifter får tilgang til viten og verktøy for å kunne produsere elektronisk utstyr uten miljøgifter. Bly og halogen nevnes spesielt i denne sammenheng.

- Ved innføring av ny miljøvennlig teknologi er det ikke tilstrekkelig å definere det overordnede mål, det vil si blyfrie elektronikkprodukter, sier Aune.

Det er nødvendig å gå inn i prosesspesifikke detaljer, som kan være et meget vanskelig og tidkrevende oppgave. Hvordan virker eksempelvis bruk av nye materialer og produksjonsprosesser inn på kvalitet, pålitelighet og flere andre viktige faktorer? Dersom hver av de mange mindre elektronikkbedriftene skal finne ut av spørsmålene på egen hånd, ville det bli en uholdbar belastning som kan true hele deres eksistens.

Ideen med GreenRoSE er å kjøre denne forskningen i fellesskap. Ved å utnytte eksisterende felles viten blir kostnader og risiko for den enkelte betydelig redusert.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.