ARKIVNYHETER

Europeisk kometlander

LANDER: Den europeiske romsonden Rosetta skal i november 2014 sende en lander ned på en stor komet og studere den. Femti selskap i Europa og USA står bak prosjektet, som styres av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. FOTO: ESA
LANDER: Den europeiske romsonden Rosetta skal i november 2014 sende en lander ned på en stor komet og studere den. Femti selskap i Europa og USA står bak prosjektet, som styres av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. FOTO: ESA Bilde: ESA
26. feb. 2004 - 10:09

Bæreraketten Ariane V er startklar, ifølge en melding fra ESA, alle system er GO, men været er dårlig.

Når Rosetta tar av, flyr den ut i jordbane og ligger der i to timer. Så setter den kurs mot komet 67P/Tsjurimov-Jerasimenko. For å komme dit fyrer Rosetta av sine rakettmotorer og starter den ti år lange reisen utover i solsystemet.

For å kommunisere med jordbasen har den en 2,2 meters tallerkenantenne.

Vinteren år 2014 skal den gå inn i bane rundt kjempekometen og studere den. Sonden bærer elleve ulike instrumenter inklusive kameraer, for å gjøre jobben.

I november samme år sender Rosetta ned sin kometlander. Landeren har ni forskjellige instrumenter som tar prøver av og fotograferer kometen.

Det vil da være første gang noe menneskeskapt lander på og undersøker en komet. Tidligere har romforskere sendt sonder gjennom komethaler, og også tatt bilder av selve kometens legeme, hodet; hodet er gjerne en enorm isklump isprengt stein og mineraler.

Femti forskjellige selskap i Europa og USA står bak Rosetta. Hele prosjektet vil koste omkring 1000 millioner Euro.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.