ENERGI

Europas vind-lobby mener det er dystre utsikter i Norge

EU kan nå sitt mål for vindkraft innen 2030, tror lobbyorganisasjonen Wind Europe. Grunnen er raskere konsesjonsbehandlinger og økte investeringer. I ett land går det ikke så bra, nemlig i Norge.

Det bygges mest vindkraft på land i Europa. Her fra Storheia vindpark på Fosen.
Det bygges mest vindkraft på land i Europa. Her fra Storheia vindpark på Fosen. Foto: Eirik Helland Urke
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
29. feb. 2024 - 14:42

Artikkelen er sampublisert med Energi og klima.

«I Norge har sterk lokal motstand og lover som tillater lokalsamfunn å blokkere prosjekter ført til dystre utsikter for landvind,» konkluderer lobbyorganisasjonen Wind Europe i sin årsrapport som ble presentert I Brussel onsdag.

Men Norge er fortsatt et av de 20 landene i Europa (Storbritannia, Tyrkia og 17 EU-land) som har mer enn 10 prosent av sin etterspørsel av strøm dekket av vindkraft.

I Danmark, som ligger på topp, er tallet 56 prosent. Syv andre land fikk mer enn en fjerdedel av sin elektrisitet fra vind.

Landene som fremheves, der det nå bygges mye ny vindkraft, er Tyskland og Spania som ga tillatelser til 70 prosent mer vindkraft på land i 2023 enn året før.

Hele 79 prosent av installert vindkraft i Europa i 2023, var på land.

Kinas største turbinprodusent som ikke er statseid, Mingyang Smart Energy, har lansert at deres neste turbin til havvind-industrien vil bli på 22 MW. Bedriften oppgir ikke hvor stor denne turbinen her, men turbiner på 18-20 MW skal være satt i drift.
Les også

Advarer mot å bygge stadig større turbiner

19 prosent av strømforbruket

Havvind utgjorde 21 prosent av installasjonene i Europa i 2023 med 3,8 GW ny kapasitet koblet til nettet. Nesten halvparten av den nylig tilkoblede kapasiteten var i Nederland (1,9 GW) mens resten kommer fra Storbritannia (833 MW), Frankrike (360 MW), Danmark (344 MW), Tyskland (329 MW) og Norge (35 MW).

Vindkraftens andel av strømforbruket i EU var 19 prosent i 2023, solkraft sto for 8 prosent. Den totale fornybarandelen var på 42 prosent av strømproduksjonen.

På vei til å nå målet, men...

Rapport inkluderer prognoser for nye vindinstallasjoner i perioden 2024-30. Disse er basert på data som annonserte investeringer, tillatelsesdata og offentlige auksjonsvolumer. I 2030 skal EU (og Norge) ha kuttet utslippene med 55 prosent i forhold til 1990 nivå. Det krever en betydelig økning i fornybar kraftproduksjon for å fase ut energiformer som forurenser.

Wind Europe anslår at EU vil installere 29 GW i året i gjennomsnitt fra 2024-30. Dette vil bringe EUs installerte vindkapasitet til 393 GW i 2030. Dette er ganske nær de 425 GW som trengs for å nå Europas klima- og energimål.

«Fra 2024-2030 vil to tredjedeler av nye installasjoner fortsatt være på land. Men installasjoner til havs vil raskt ta seg opp mot slutten av tiåret. I 2030 vil nye installasjoner til havs være nesten det samme som nye installasjoner på land,» konkluderer rapporten.

Ifølge Wind Europe er den største hindringen for videre utbygging av vindkraft er at man tidsnok får på plass strømnett både til havs og på land.

Havvindpark
Les også

Dette er havvind-aktørene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.