INDUSTRI

- Europas nye industriregion

Jon Bingen, direktør ved Noriss
Jon Bingen, direktør ved NorissBilde: Trond Gram

NARVIK: Store industribedrifter har i årevis satset i Nord-Norge.

Smelteverk har utnyttet billig kraft i Mosjøen og Mo i Rana. Malm har blitt sendt ut fra Narvik. De siste årene har også oljeindustrien tatt turen mot nord.

Ressurser

Nå mener sosiolog og direktør ved Norsk institutt for strategiske studier, Jon Bingen, at Nord-Norge kan bli Europas nye industriregion.

– Det er masse ressurser her oppe. Problemet er at mye av den ressursbaserte næringen som er her nå har for korte verdikjeder. Det er for lite foredling. Olje- og gassindustrien og deres leverandører har kommet nordover. Nå må vi begynne å tenke på hvordan dette kan bli industri i Nord-Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

Muligheten åpner seg

Han mener at nordnorske kompetansemiljøer nå må se på hvilke muligheter som kan åpne seg med økt utvinning av gass i nordområdene.

– Nord-Norge er oppe i et meget interessant valg og må få til et industrielt og økonomisk fundament som er et interessant anker for de enorme havområdene, sier Bingen

Fornybar kraft, vindkraft eller bølgekraft, må fungere som et batteri for denne industrien. Samtidig må det bygges infrastruktur.

– Staten må bygge infrastruktur for den industrien som skal bygges her om 20 år. De beslutningene fattes nå. Så må vi bygge kraften, enten det er vannkraft eller havbasert vind- eller bølgekraft, sier Bingen.

– All den fornybare kraften må gå til kraftkrevende industri i Nord-Norge. Nordsjøen kan godt bli et kraftverk for Europa, men Norskehavet må bli et kraftverk for industrien i Nord-Norge, legger han til.

Videreforedling av gass

Videreforedling av gass er et naturlig utgangspunkt for denne industrien, men hva slags produkter man skal lage, har ikke Bingen noe svar på.

– Gass er et fantastisk industrielt råstoff. Det er altfor verdifullt til å brukes i en forbrenningsmotor. Hva man kan produsere av det i tillegg til plast? Det må industrien i Nord-Norge nå finne ut av. Det er masse mineraler i Nord-Norge. Blant annet ferrosilisium som brukes i solcelleproduksjon, sier Bingen.

Edel Storelvmo, direktør i NHO Nordland, er enig med Bingen. Hun kaller Nord-Norge et eventyrland for petrokjemisk industri og ser flere naturlige knutepunkter for en stor nordnorsk industrisatsing.

– Det er flere sterke industrimiljøer i Nordland: Narvik, Glomfjord, Mo i Rana. Dette er steder med lange industritradisjoner som ikke har dødd ut og investeringslysten fortsetter, sier hun.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.