ARKIVNYHETER

Europas lengste bro

LENGST: Femernbæltsbroen blir Europas lengste bro når den står ferdig i 2018. Den blir 19 km lang og går mellom danske Rødby og tyske Puttgarden.
LENGST: Femernbæltsbroen blir Europas lengste bro når den står ferdig i 2018. Den blir 19 km lang og går mellom danske Rødby og tyske Puttgarden.Bilde: Femern Bælt AS
Kjetil Malkenes Hovland
26. mars 2009 - 15:39

Den blir Europas lengste bro når den står ferdig i 2018.

I dag stemte det danske Folketinget ja til å bygge den såkalte Femernbælt-broen.

Broen mellom danske Rødby og tyske Puttgarden blir 19 kilometer lang, og skal ha firefelts motorvei og jernbanelinje med dobbeltspor.

Lengre enn Storebælt NY BRO: Slik ser Femern Bælt AS for seg at den 19 km lange Femernbælt-broen vil se ut.

Lengre enn Storebælt

Dermed slår den Storebæltsforbindelsen med en kilometers lengde.

Den nye broen blir av samme type som Øresundsbroen mellom København og Malmø. Sund & Bælt Holding som har bygget både Storebælt og Øresundsbroen, skal også bygge den nye broen via datterselskapet Femern Bælt AS.

Det var ifølge NTB 104 ja-stemmer og bare tre nei-stemmer.

- En historisk avgjørelse

Ifølge transportminister Lars Barfoed er dette en «historisk beslutning, som vil knytte Norden og dermed også Danmark til resten av kontinentet».

Avstemningen i dag følger en avtale som danske og tyske myndigheter inngikk i 2007. Danmark har vært pådriver i saken.

Se animasjon fra det danske Trafikkministeriet eller grafikk av broen hos Femern Bælt AS.

Koster 32 milliarder

Prisen for broen ble i 2007 anslått til 32 mrd. danske kroner. I dag er forbindelsen ferjetrafikkert, men broen vil bli finansiert med bompenger. Disse vil trolig løpe i 30 år.

Storebælt Bro
Prisen for broen ble i 2007 anslått til 32 mrd. danske kroner. I dag er forbindelsen ferjetrafikkert, men broen vil bli finansiert med bompenger. Disse vil trolig løpe i 30 år. TIL KORT: Storebælt blir med sine 18 km stilt i skyggen av den nye 19 km lange broen til Tyskland. arkiv

Ifølge en utregning fra Dinside vil det ta under 9 timer å kjøre fra Oslo til Tyskland når den nye broen er på plass. Avstanden er ca 771 km.

Det vil ta rundt seks år å bygge broen.

Se også Wikipedias liste over verdens lengste broer.