INDUSTRI

Europas ferskeste astronaut skytes opp i kveld

Astronaut Luca Parmitano teller ned.

28. mai 2013 - 15:53

Det er over 40 timer siden bæreraketten Soyuz, en av verdens mest pålitelige bærerakett gjennom tidene, ble transportert til sitt oppskytningssted ved Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan.

Siden da har astronautene Karen Nyberg og Luca Parmitano og kosmonauten Fyodor Yurchikhin gjort sine siste forberedelser, før de skal skytes opp til den internasjonale romstasjonen (ISS) klokken 21:31 i kveld norsk tid.

– Når man setter seg i setet tenker man at wow – dette er fartøyet som skal ta oss opp til verdensrommet. Det er en ganske fin følelse, sier Nyberg i en video produsert av den russiske romorganisasjonen Roskosmos.

Både Nyberg og Yurchikhin har vært i verdensrommet tidligere, mens Parmitanos første tur starter ikveld.

Den 36-årige tidligere jagerflypiloten er den yngste som noensinne er innvilget et langtidsopphold på ISS.

Les også: Tok bilder fra verdensrommet med smarttelefon

– Uforståelig

– For meg er det den første gangen jeg setter meg i et romfartøy i et sete som er skreddersydd for meg. Det er uforståelig at jeg snart skal skytes opp i verdensrommet, sier Parmitano.

Kosmonautene Pavel Vinogradov og Alexander Misurkin og astronauten Chris Cassidy er allerede om bord på romstasjonen, og sammen skal de seks oppholde seg i bane rundt jorden frem til november i år.

Planen er at Parmitano skal utføre to EVA (Extravehicular Activity) før han returnerer tilbake til jorden.

– Det vil bli en drøm som går i oppfyllelse, sier Parmitano til bbc.

Luca Parmitano skal etter planen foreta to EVA under oppholdet. Her under trening i fullt astronaututstyr for å kunne overleve og gjennomføre sine oppgaver på utsiden av romstasjonen.
Luca Parmitano skal etter planen foreta to EVA under oppholdet. Her under trening i fullt astronaututstyr for å kunne overleve og gjennomføre sine oppgaver på utsiden av romstasjonen. European Space Agency
 

Les også: Her kan du sette deg i en romferje

Forberedt på det meste

Siden utvelgelsen og frem til i dag har astronautene gått gjennom overlevelsestrening i ville og ulne russiske skoger.

Soyuzkapselen vil returnere til jorden etter at ferden er over, der den vil havne et sted ute på steppene i Kazakhstan, og under ideelle forhold vil Russerne vite med stor sikkerhet hvor kapselen vil lande.

Men dersom noe uforutsett skulle komplisere tilbakekomsten må besetningen være forberedt på å overleve i ukjente territorier på ubestemt tid.

De har derfor vært gjennom vinteroverlevelseskurs, hvor de har lært seg å jakte, bruk av nødbluss, sette opp provisoriske bo-løsninger, beskytte seg mot ville dyr og annet som kan oppstå i villmarken.

SE VIDEO: Tre års solaktivitet på tre minutter

Mye simulatortrening

I tillegg har astronautene vært gjennom en kontinuerlig og repetitiv trening i tettpakkede Soyuz-simulatorer.

Til sammen har astronautene brukt hundrevis av timer i simulatoren, hvor de har trent på scenarier som kan oppstå underveis.

– Vi snakket nettopp om det da vi satt der inne i dag, at det virker akkurat som simulatoren når man setter seg i den ordentlige kapselen. Innsiden ser akkurat ut som den har gjort i løpet av treningen vi har vært gjennom frem til nå, sier astronaut Karen Nyberg.

Gjennom trening i simulator har astronautene og kosmonautene nemlig raffinert sine ferdigheter under både press og høye krav til mangfoldighet og variasjon i oppgaver de skal utføre når de skytes opp i kveld.

Les også: NASA og ESA vil dytte en asteroide ut av bane

Testet av kosmonautene

Parmitano har også fått prøve seg på det russiske «spy-bordet», noe russerne anbefaler alle ferske romfarere.

Her får man testet sitt vestibulare system slik at at balanse- og orienteringsevnen settes på prøve.

Som tidilgere jagerflypilot tror imidlertid Parmitano at spy-posen han får utlevert vil bli overflødig.

Parmitano skal sitte i setet helt til venstre i Soyuz-kapselen, der han er plassert for å overse og kontrollere systemer for blant annet livredning, trykk i kapselen og at motorene fungerer som normalt under ferden.

Den europeiske astronauten har fått tildelt setet helt til venstre i Soyuz-kapselen, hvor han er ansvarlig for å overse systemer for blant annet livredning, trykk og motorytelse. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse ved integrasjonsfasilitetene ved Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan.
Den europeiske astronauten har fått tildelt setet helt til venstre i Soyuz-kapselen, hvor han er ansvarlig for å overse systemer for blant annet livredning, trykk og motorytelse. Bildet er tatt i forbindelse med en øvelse ved integrasjonsfasilitetene ved Baikonur Cosmodrome i Kazakhstan. NASA/Victor Zelentsov

Les også: Dette flyet bruker mye mindre drivstoff

Inspirert av Hadfield

Og han er, sammen med 15 millioner andre verdensborgere som så Chris Hadfields versjon av «Space Oddity» på YouTube, inspirert av den kanadiske kommandørens evne til å nå ut til et så stort publikum fra verdensrommet.

Hadfields video ble sett mer enn 15 millioner ganger på YouTube, og han har nærmest én million følgere på Twitter.

– Chris er en fantastisk venn og rollemodell. Jeg har også lært meg å spille gitar de siste to årene, og vil gjerne spille litt italiensk musikk fra verdensrommet. Men det blir vanskelig å overgå det Hadfield gjorde, sier italieneren.

Parmitano planlegger å lage tradisjon ved å gjøre sin egen versjon av «Nel Blu Dipinto Di Blu» fra verdensrommet.

Les også: Se astronautenes ti mest legendariske bilder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.