NYHETER_BYGG

Europamesterskap i energisparing

SPENSTIG: Med minst areal nederst som så vokser utover i de tre nederste etasjene klarer prosjektgruppen å nå 76kWh/m2år med et bygg kledd i naturgummi.
SPENSTIG: Med minst areal nederst som så vokser utover i de tre nederste etasjene klarer prosjektgruppen å nå 76kWh/m2år med et bygg kledd i naturgummi.

En skisse med navnet Barcoat levert fra Lund Hagem Arkitekter AS, Context AS, Hjellnes Cowi AS og Kan Energi AS fikk en annenpremie på 350.000 kroner for et forslag med naturgummi som fasadekledning og et energibehov på kun 76 kWh/m 2år.

Juryen sier dette «har potensial til å bli et bygg med meget lavt energibehov. Energikonseptet er robust og alle viktige aspekter er behandlet. Prosjektet viser også miljøbevissthet knyttet til materialbruk generelt. Det er blant annet foreslått bruk av noen utradisjonelle bygningsmaterialer som fasadekledning av naturgummi og skillevegger i semintransparent biomassebasert plastmateriale produsert av soyabønner og korn.»

Sivilarktiekt Anders Melsom hos Lund Hagem sier naturgummi er på eksperimentstadiet fortsatt: – Det er brukt i enkelte utstillingsbygg i Sveits og Østerrike. En arkitektkonkurranse av denne typen er først og fremst en idékonkurranse.

Nå er det opp til utbygger å vurdere hva de ønsker å gå videre med.

I tillegg ble det gitt en annenpremie på 350.000 kroner til danske Transform og Lemming & Eriksson Arkitetekter AS for et forslag med et rektangulært glassvolum ytterst som rommer et indre bygg formet som «en forhistorisk elefant fanget i en iskube». Dette ble premiert for arkitektoniske kvaliteter. Forslaget kan ifølge juryen ikke karakteriseres som et lavenergibygg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.