INDUSTRI

Europa risikerer å tape

VEKSTEN AVTAR: Europas investeringer i solenergi og vindkraft avtar, ifølge en rapport. Dette er solparken Casale i Italia, som Statkraft solgte i høst.
VEKSTEN AVTAR: Europas investeringer i solenergi og vindkraft avtar, ifølge en rapport. Dette er solparken Casale i Italia, som Statkraft solgte i høst. Bilde: Statkraft
Kjetil Malkenes Hovland
11. juli 2011 - 10:23

Det investeres mer enn noensinne, men Europa sliter med å henge med i utviklingen av fornybar energi og miljøvennlige tekniske løsninger.

Det viser en fersk rapport fra Bloomberg New Energy Finance, bestilt fra FNs miljøprogram (UNEP), ifølge The Guardian.

Europa har kuttet mye i sine subsidier av denne unge næringsgrenen. Fremvoksende økonomier, spesielt Kina, overtar nå ledelsen.

Europa sliter med å nå klimamålene uten kjernekraft: – Ikke dropp atomkraften

Mer vindkraft i Kina

Det ble brukt 211 milliarder amerikanske dollar på miljøvennlig teknologi i 2010, en økning på mer enn 30 prosent fra året før. Økningen er spesielt stor innen vindkraft i Kina. Kineserne økte sine investeringer med en fjerdedel til 50 milliarder amerikanske dollar (ca. 270 mrd. kroner) i 2010.

Også India og Latin-Amerika øker innsatsen på fornybar energi og andre grønne løsninger.

I Europa falt derimot finanssektorens investeringer i grønn teknologi med en femtedel til 35 milliarder dollar (190 mrd. kroner).

U-landene tar over

Tyngden på vektskålen har nå flyttet seg bort fra industrilandene, som brukte 70 milliarder dollar på grønne investeringer, mot 72 milliarder i u-landene.

«Et av de mest slående trekkene» ved 2010 var at «utviklingslandene passerte industriøkonomiene for første gang,» skriver Bloomberg New Energy Finance ifølge The Guardian.

EUs klimakommisær Connie Hedegaard mener EU bør bruke 20 prosent av budsjettet sitt på klimavennlig teknologi for å posisjonere seg i disse raskt voksende industriene.

– Denne betydelige økningen vil innebære at det er en politisk nøkkelprioritet for Europa å takle klimaendringer ved å endre Europa til en ren, konkurransedyktig lavkarbonøkonomi. Men det innebærer også et paradigmeskifte, sier Hedegaard.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.