SAMFUNN

-Europa må slippe seg løs

Joachim Seehusen
15. juli 2003 - 09:51

Slik tegner direktør Charles Wessner i det amerikanske National Academy of Sciences et bilde av Europas sviktende innovasjon i næringslivet.

Fra talerstolen i Folketinget i København beskrev Charles Wessner et litt tafatt Europa da han talte om innovasjon på Eurekas parlamentarikerkonferanse.

Teknologi og innovasjonsdirektøren fortalte at forskere i USA for lengst hadde merket seg Eureka, og at forskningsnettverket var meget høyt rangert på amerikanernes liste over vel fungerende institusjoner.

- Det virker jo, hvorfor i all verden støtter dere det ikke økonomisk, undret Wessner.

Han tegnet med bred penn og spissformuleringene nærmest haglet over en intenst lyttende og begeistret forsamling europeiske politikere og forskningsbyråkrater.

Målet for enhver amerikaner er å starte sitt eget selskap. Enda viktigere enn gleden over suksess er, ifølge Wessner, at fiasko nesten ikke straffes.

Hverken økonomisk eller sosialt. Wessner har selv erfart dette da han gikk tungt i en venns prosjekt. Det gikk galt og alle pengene forsvant. Vennen startet så prosjekt nummer to som også gitt galt. Nå er han i gang med det tredje.

- I Europa hadde han vært fullstendig ruinert. Jeg tror ikke europeere er mindre kreative enn amerikanere, men når dere risikerer å miste hjemmet og bli både økonomisk og sosialt ruinert blir dere naturlig nok langt mer tilbakeholdne.

Viktige fjols

I USA produserer småbedriftene 14 ganger så mange patenter per ansatt som store bedrifter. Undersøkelser viser også at disse patentene gjennomgående er av høyere kvalitet enn patenter fra større bedrifter og at sjansene for å få dem omsatt i produkter eller prosesser er dobbelt så høy.

Finansieringen er derimot ikke helt grei, ifølge Wessner er den i stor grad basert på lån fra familie, venner og hva han kaller fjols.

Problemet er at nye innovative småselskaper knapt kan klare seg uten disse fjolsene. Offentlig finansiering er vanskelig tilgjengelig og venturekapitalister er ikke særlig interessert i nye selskaper. Byråkrater i offentlige institusjoner stiller umulige krav.

- De krever utvikling av høyteknologi, de krever høy risiko og så forventer de 95 prosent suksess. Det går rett og slett ikke.

EUs mål om tre prosent av BNP til forskning fikk det glatte lag. - Forskning må aldri bli et mål, det er et middel. Målet er å skape velstand, arbeidsplasser og levedyktige bedrifter.

Det er ikke mangel på god forskning i Europa. Hovedutfordringen er å fange resultatene og ta dem i bruk. - Spørsmålet dere må stille er hvordan skal dere klare dette.

Skepsisen til sentralstyring fra Brüssel slo tydelig gjennom hos amerikaneren.

- For mye av oppmerksomheten deres er rettet mot Brüssel. Det er ikke institusjoner eller EU-kommisjonen som skaper verdier. Det er mennesker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.