MILJØ

Europa er klima-utsatt

Nå oppfordrer det europeiske miljøbyrået (EEA) landene i Europa til å forberede seg på konsekvensene av pågående og kommende klimaendringer.

Miljøbyrået sier i en rapport at Europa trenger tilpasningsstrategier.

Rapporten baserer seg for det meste på samme type data som i rapporten fra FNs klimapanel (IPCC) i 2001. Men den er oppdatert med data fra 2003. Noen av de nye indikatorene er isbreer, artssammensetninger av planter på land, marine arter - og spredning av flåttbårne sykdommer, opplyser Statens forurensningstilsyn.

En indikator på utgifter forårsaket av ekstreme værforhold, er forsikringsutbetalinger. I 1960-årene var de globalt på rundt 56 milliarder kroner årlig for flommer og orkaner. Da var det i snitt 16 hendelser i året.

I dag utbetales det over 700 milliarder kroner korrigert for inflasjon. Tallet på alvorlige hendelser er steget til rundt 72 årlig. Disse tallene forventes å stige. Dette kan få store demografiske konsekvenser og føre til sosial uro. Mulige helsemessige konsekvenser kan være at sykdommer som tropefeber og malaria vil bre seg ut over nye områder som følge av et varmere klima.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.