INDUSTRI

Eurofighter sier fortsatt nei

EUROPEER: Eurofighter tar av. Mens amerikanerne fortsatt ikke er ferdig med utviklingen av sin JSF F-35, som enkelte flykilder omtaler som basert på til dels utdatert teknologi, har Eurofighter levert flere topp moderne jagerfly.
EUROPEER: Eurofighter tar av. Mens amerikanerne fortsatt ikke er ferdig med utviklingen av sin JSF F-35, som enkelte flykilder omtaler som basert på til dels utdatert teknologi, har Eurofighter levert flere topp moderne jagerfly. Bilde: EUROFIGHTER
Trond Gram
11. jan. 2008 - 11:54

Det blir ingen deltagelse fra Eurofighters side i konkurransen om å selge kampfly til Norge.

Flere medier meldte fredag morgen at Eurofighter er på vei tilbake i kampflykonkurransen, etter å ha meldt like før jul at de la sin deltagelse på is. Det stemmer ikke.

- Vil ikke være del av dette

På et møte med Forsvarsdepartementet torsdag gjentok Eurofighter-direktør David Hamilton at selskapet ikke har planer om gjeninntreden i konkurransen. Det betyr også at selskapet ikke vil levere inn svar på departementets forespørsel om bindende informasjon, som har frist 15. mai.

- Departementet sa at de går videre med konkurransen slik den er nå, det vil ikke vi være en del av, sier Hamilton til Teknisk Ukeblad.

Vil fortsette industriprosjekter

Dermed er det veldig usikkert hva som skjer med viktige industriavtaler for norsk industri. 150 millioner kroner er lagt på is og norske forsvarsbedrifter som Kongsberg, EPM og Thales kan etter alt å dømme vinke farvel til oppdrag for Eurofighter, selv om flyprodusenten selv vil gå videre med prosjektene.

- Vi vil fortsette med industriprogrammet og ser fordeler i det både for oss og norsk industri, forklarer han.

Deadline i mai

I Teknisk Ukeblad nr. 1. 2008 og på TU.no i dag uttaler prosjektleder for kampflyanskaffelsen, Pål Bjørseth, at utbetalingen av de 150 millioner kronene er frosset til det blir avklart hva Eurofighter gjør.I disse dager går det ut en detaljert forespørsel fra departementet til deltagerne i kampflyprosjektet. Den ber om svar på flyets kapasitet, pris og industriens muligheter. Deadline er 15. mai.

Eurofighter bryter med Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.