INDUSTRI

Eurofighter leder kampen

MILLIARD: Så fort en ny industriavtale kommer i stand mellom Eurofighterkonsernet EADS og norsk forsvarsindustri, vil kontraktsummen kunne havne på rundt en milliard kroner, om dagens avtaler regnes inn. Kampflyene er allerede i drift, og leveres fortløpende til flyvåpnene i Storbrittannia, Tyskland og Spania.
MILLIARD: Så fort en ny industriavtale kommer i stand mellom Eurofighterkonsernet EADS og norsk forsvarsindustri, vil kontraktsummen kunne havne på rundt en milliard kroner, om dagens avtaler regnes inn. Kampflyene er allerede i drift, og leveres fortløpende til flyvåpnene i Storbrittannia, Tyskland og Spania. Bilde: EUROFIGHTER
Stein Bekkevold
3. jan. 2007 - 08:03

Det som kjennetegner det kommende norske kampflykjøpet - der Forsvaret sier at vi må anskaffe 40 nye fly for å være troverdige innen NATO - er den ulike interessen for industrisamarbeid.

Amerikanerne (Lockheed Martin) gjør tilsynelatende nesten ingen ting for å samhandle med Norge, svenskene (Saab Aircraft) sier de gjerne vil ha et samarbeid, mens EADS, gruppen bak det sam-europeiske kampflysystemet Eurofighter, alt er i gang.Avtaler

Selskapene Kongsberg (KDA), Thales, Ericsson, Jotne/EPM Technology, Triad, SINTEF + partnere har nå industriavtaler i arbeid med Eurofighter.

Verdien av det arbeidet som er i gang ligger på 280 millioner kroner. Kontraktene er en del av IPA-avtalen med Norge.

Flere på gang

I tillegg har EADS definert et 40-talls prosjekter som kan bli en realitet så snart Norge inngår en ny samarbeidsavtale med EADS.

Verdien av disse nye prosjektene er ikke offentliggjort, men forsvarseksperter vi har snakket med antyder ”i overkant av 800 millioner kroner”, dvs. i snitt 20 millioner pr kontrakt. Om dette stemmer vil altså summen av dagens kontrakter og de nye avtalene, fort kunne havne over milliarden.Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.