INDUSTRI

Eurofighter-avtale til 75 millioner

MILLIARD: Så fort en ny industriavtale kommer i stand mellom Eurofighterkonsernet EADS og norsk forsvarsindustri, vil kontraktsummen kunne havne på rundt en milliard kroner, om dagens avtaler regnes inn. Kampflyene er allerede i drift, og leveres fortløpende til flyvåpnene i Storbrittannia, Tyskland og Spania.
MILLIARD: Så fort en ny industriavtale kommer i stand mellom Eurofighterkonsernet EADS og norsk forsvarsindustri, vil kontraktsummen kunne havne på rundt en milliard kroner, om dagens avtaler regnes inn. Kampflyene er allerede i drift, og leveres fortløpende til flyvåpnene i Storbrittannia, Tyskland og Spania. Bilde: EUROFIGHTER
15. mai 2007 - 14:40

Avtalen har en ramme på 75 millioner kroner og innebærer at Norge går videre på alle de tre kampflyalternativene.

Fra før av er en lignende avtale inngått med svenske Saab om jagerflyet Jas Gripen, i tillegg til en langt mer omfattende utviklingsavtale for Joint Strike Fighter med amerikanske Lockheed Martin.

To år +

I Forsvarsdepartementet får NTB opplyst at avtalen med Eurofighter inngås for to år med mulighet for forlengelse. I utgangspunktet skulle det største enkeltkjøpet i Forsvarets historie være avgjort innen utgangen av 2008.

Men i tirsdagens utgave av Dagbladet sier lederen for Prosjekt Nye Kampfly, Pål Bjørseth, at tidsplanen kan sprekke. Årsaken er at prosjektgruppen er tynt bemannet i forhold til den omfattende oppgaven å gå gjennom de tre ulike kampflyalternativene. Bjørseth antyder at utsettelsen kan bli på et halvt år til våren 2009.

Fast tidsplan

Statssekretær Espen Barth Eide står imidlertid fast på at den opprinnelige tidsplanen skal overholdes. Selv om han ser det blir et «tøft løp», er 2008 fortsatt målet.

– Dette er ikke et avgjørende poeng. Vi skal uansett klare å få sendt over en innstilling til Stortinget i god tid før neste valg, sier Barth Eide til Dagbladet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.