SAMFUNN

Eureka nærmer seg EU

Paris: Eurekalandene ønsker å spille en rolle i forberedelsene til EUs 7. rammeprogram for forskning.

Eureka seiler nå opp som de små og mellomstore bedriftenes instrument i europeisk forskning. Målene som er trukket opp er først og fremst å få orden på finansieringen, som har vært en verkebyll i Eurekaregi i organisasjonens 19-årige liv.

Ettersom EU har økt sin satsing på forskning, blir det det mindre nasjonale midler tilgjengelig. Både Tyskland og Frankrike har redusert sine bevilgninger de senere årene. Nå kan trenden snus. På Paris-konferansen lovet Storbritannia å bevilge 10 millioner pund øremerket Eurekaprosjekter.

I sluttdokumentene etter den to dager lange ministerkonferansen for Eureka i Paris forrige uke, er betydningen av små og mellomstore bedrifter understreket.

Eureka vil nå stå frem som SMB-enes talsmann overfor EU-systemet. Nederland, som har overtatt formannskapet, vil nå satse på å få bevilget midler fra EU.

Philippe Busquin, EUs forskningskommisjonær, har tatt til orde for å doble EUs forskningsinnsats. - Det er åpenbart at vi ikke kan leve med bare snakk, sa Busquin på en pressekonferanse. Det er ikke vanlig at EU stiller med representanter på et slikt nivå når Eureka står på programmet.

Målet er nå å få EU-kommisjonen til å bevilge midler til Eureka. En av bærebjelkene i Eurekasamarbeidet er industrielt nettverk og samarbeid. Det kan styrke sjansene overfor EU.

- Europeisk forskning er fragmentert i langt større grad enn i USA. Forskere fra forskjellige land er ofte ikke klar over hverandres kompetanse, sa Busquin.

Han la også stor vekt på verdien av synlige suksesshistorier for å få store konsern til å legge mer forskningsaktivitet til Europa. Også her ga han Eureka kreditt.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.