IT

EU vil la folk forsvinne fra internett

FORSVINNINGSRETT: Viviane Reding vil gi folk «retten til å bli glemt» hvis de ønsker å forsvinne fra for eksempel Google eller Facebook.
FORSVINNINGSRETT: Viviane Reding vil gi folk «retten til å bli glemt» hvis de ønsker å forsvinne fra for eksempel Google eller Facebook. Bilde: Scanpix / Reuters
5. nov. 2010 - 07:51

Forslaget innebærer blant annet at folk får «retten til å bli glemt» hvis de ønsker å forsvinne fra for eksempel Google eller Facebook.

– Beskyttelse av personlig informasjon er en grunnleggende rettighet, sa Reding da hun la fram forslagene til en oppgradering av EUs vern av elektroniske personopplysninger.

Les også: – Mot et totalt overvåkningssamfunn

Gammel lov

Dagens lov er fra 1995, lenge før sosiale medier og søkemotorer ble allemannseie. Nå vil Reding la folk få eie sitt eget digitale fotavtrykk, inkludert fotografier.

– For å sikre denne rettigheten trenger vi tydelige og gjennomførte regler for informasjonsvern. Vi må også oppdatere lovene våre med de utfordringene som er kommet med ny teknologi og globalisering, sa justiskommissæren.

Les også: – Spredte registre truer personvernet

Spår mindre åpenhet

Hun ser for seg at innsamling og bruk av personlige opplysninger i fremtiden vil være redusert til et nødvendig minimum. EU-borgere skal også bli tydelig informert om hvem som har tilgang på informasjonen om dem, samt hvordan, hvorfor og hvor lenge den skal lagres og brukes.

Et utkast til ny lov skal etter planen være klar i 2011. (©NTB)

Les også: Vil ha nasjonalt rammeverk for personvern

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.