MARITIM

EU vil etterforske norske fiskeriselskap for mulig kvotesvindel

EU vil etterforske norske fiskeriselskap for mulig svindel med tollfrie kvoter, skriver Fiskeribladet.

Russiske fiskere leverer torsk til Norge gjennom havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord. Deretter eksporterer Norge fisken tollfritt til EU. EUs kontrollorgan Olaf vil nå undersøke om dette strider med de nye toll-prinsippene til EU, der russisk fisk er ilagt 13 prosent toll.
Russiske fiskere leverer torsk til Norge gjennom havnene i Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord. Deretter eksporterer Norge fisken tollfritt til EU. EUs kontrollorgan Olaf vil nå undersøke om dette strider med de nye toll-prinsippene til EU, der russisk fisk er ilagt 13 prosent toll. Illustrasjonsfoto: NTB
1. juli 2024 - 07:22

Det er EUs korrupsjonsorgan, Olaf, som skal gjennomføre etterforskningen, skriver Fiskeribladet.

Bakgrunnen er at norske selskaper siden starten av Russlands krig mot Ukraina har kjøpt torsk fra Russland. Fisken er deretter bearbeidet i Norge og eksportert tollfritt inn i EU.

Importører i EU må derimot betale 13 prosent toll på all russisk fisk. Det er dette toll-hullet EUs kontrollorgan vil sjekke om norske selskaper utnytter. Hittil i år har norske selskap kjøpt over 7000 tonn russertorsk, skriver avisen.

– Russisk fisk kan ikke importeres tollfritt til EU, og vår oppgave blir å undersøke mulig svindel med produktopprinnelse, skriver pressetalsperson Zuzana Harvanova i Olaf i en epost til Fiskeribladet.

Kristin Alnes, fagsjef industri og handel i Sjømat Norge, mener de norske bedriftene forholder seg til lovlig praksis.

– Dette er fullt lovlig handel. Vi ser likevel at stadig flere bedrifter avstår fra å handle med varer av russisk opprinnelse, men dette handler om bedriftenes egne vurderinger av hvordan de ønsker å forholde seg til handel med Russland, sier hun.

Finlands forsvarsminister Antti Häkkänen, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og den svenske forsvarsministeren Pål Jonson på grensen mellom Finland, Norge og Sverige i forbindelse med Nato-øvelsen Nordic Response
Les også

Finland skal lagre militært utstyr i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.