EU vil doble ammunisjonsproduksjonen innen slutten av 2025

EU vil doble produksjonen og produsere mer enn 2 millioner artillerigranater i året innen slutten av 2025, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Ukrainas ammunisjonslager er i ferd med å tømmes og landets styrker har fått ordre om kun å benytte 2000 artillerigranater i døgnet.
Ukrainas ammunisjonslager er i ferd med å tømmes og landets styrker har fått ordre om kun å benytte 2000 artillerigranater i døgnet. Foto: Alex Babenko/AP
28. feb. 2024 - 10:07

– Europa må våkne opp. Det haster. Vi europeere må være på vakt, sier von der Leyen.

Ukraina har stort behov for artillerigranater og har lenge bedt om flere fra sine allierte. Mange land har bidratt fra egne lagre, som nå må etterfylles.

Ifølge Von der Leyen må EU-landene nå begynne å gjenoppbygge og modernisere sine respektive forsvar.

EU-løfte

EU-landene hadde lovet en million artillerigranater til Ukraina innen mars i år, men i februar sa utenrikssjef Josep Borrell at de kun ville klare å levere drøyt halvparten innen tiden.

USA og andre vestlige land har hittil i krigen forsynt Ukraina med over 2 millioner granater, men flesteparten er nå brukt.

Tidligere i måneden opplyste Ukrainas forsvarsminister Rustem Umerov at landet måtte rasjonere bruken av artillerigranater og kun bruke 2000 i døgnet langs den 1500 kilometer lange frontlinjen mot russiskokkuperte områder.

Noen måneder tidligere brukte landet rundt 10.000 artillerigranater i døgnet, omtrent det samme som det russiske styrker gjorde.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier Norge gir inntil 1,6 milliarder kroner til et tsjekkisk initiativ til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina. Bildet er tatt under et besøk på Nammo på Raufoss tidligere i år. Regjeringen har tidligere gitt støtte til å øke produksjonen der.
Les også

Gir milliardbeløp i ammunisjon-støtte til Ukraina

Russlands selvforsynt

Mens Ukraina er helt avhengige av tilførsel utenfra, skal Russland nå ha trappet opp produksjonen av granater til 2,1 millioner i året.

Kreml anslår at det trengs rundt 15.000 granater i døgnet for å kunne gå seirende ut av krigen i 2025.

EU-landene må ifølge von der Leyen ta mål av seg til å «produsere mer enn 2 millioner artillerigranater årlig innen utgangen av 2025».

Hvor stor andel av disse som vil komme Ukraina til del, og hvor stor andel som vil gå til å etterfylle europeiske lagre, er uklart.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen er helt enig med sin svenske kollega, øverstkommanderende Mikael Bydén, som nylig ba alle svensker være forberedt på krig.
Les også

Forsvarssjefen: – Vi har dårlig tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.