DATATELE

EU styrket ut av Microsoft-strid

17. sep. 2007 - 11:32

Luxembourg/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): – Førsteinstansdomstolen opprettholder i hovedsak Kommisjonens konklusjon om at Microsoft misbrukte sin dominerende stilling, heter det i den 248 sider lange domsavsigelsen fra EF-domstolen i Luxembourg mandag morgen.

I en kort pressemelding etter avsigelsen sier Kommisjonen seg svært fornøyd med dommen, noe jurister som har fulgt saken mener den har god grunn til.

– Denne dommen bekrefter objektiviteten og kredibiliteten til EUs konkurranseregler. Disse reglene beskytter europeiske forbrukerinteresser og sikrer rettferdig konkurranse mellom bedrifter i det indre markedet, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso i en kommentar til dommen.

Vil få følger

Domstolen slår fast at Microsoft urettmessig har brukt sin nærmest enerådende rolle innen operativsystem til å presse inn andre produkter, som serverprogramvare og Windows Media Player.

Avgjørelsen er en viktig seier for EU, og kan få følger i andre saker Kommisjonen har på trappene mot andre dataselskaper som Intel og Qualcomm.

– Det er viktig å huske at prinsippene bak dommen ikke bare vil gjelde Microsoft-saken. De vil gjelde alle dominerende selskaper som forsøker seg på det samme, sier Michael Reynolds ved antitrustavdelingen til Allen & Overly til Reuters.

EU-kommisjonen fastslo allerede i 2004 at Microsoft brukte sin dominerende stilling til å skade mindre konkurrenter og til å dempe prispresset i bransjen.

Microsoft ble den gang ilagt en rekordbot på 497 millioner euro, som ble ytterligere påplusset med 280 millioner euro i fjor, da Kommisjonen syntes programvaregiganten brukte for lang tid på å rette seg etter kravene Kommisjonen stilte.

Ankemulighet

Microsoft anket saken, men fikk mandag ikke gehør i EF-domstolens førsteinstans. Selskapet fikk bare medhold i små deler av anken, som at Kommisjonen ikke hadde grunnlag for å opprette en ekstern gransker av hvordan Microsoft fulgte opp ett av kravene fra Kommisjonen.

Microsoft har nå litt over to måneder på seg til å eventuelt anke mandagens domsavsigelse til EF-domstolens øverste instans, den europeiske domstolen.

Foreløpig er det uvisst hva programvaregiganten vil gjøre.

– Jeg vil ikke snakke om hva som vil skje. Vi trenger å lese dommen før vi tar noen avgjørelser, sa Microsofts toppjurist Brad Smith til pressen etter domsavsigelsen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.