IT

EU straffer Microsoft – igjen

Bill Gates og hans imperium opprettholder sitt anstrengte forhold til EU.
Bill Gates og hans imperium opprettholder sitt anstrengte forhold til EU. Bilde: RICK WILKING
Leif Hamnes
27. feb. 2008 - 13:38

Boten er en av de største EU noensinne har ilagt, og den tredje Microsoft får for brudd på konkurransereglene.

Microsoft kan se tilbake på en lite hyggelig statistikk: Selskapet er til nå ilagt EU-bøter på nærmere 13,5 milliarder kroner.

Overpriset

Det er straffen for at selskapet ikke raskt nok har gjort sine operativsystemer lettere tilgjengelig for konkurrenter. Og nå senest: At selskapet ikke har rettet seg etter EUs krav.

– Microsoft er den første virksomheten som i løpet av de 50 årene EUs konkurransepolitikk har eksistert, er bøtelagt for sin manglende vilje til å rette seg etter en monopolavgjørelse, sier EUs konkurransekommissær Neelie Kroes ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Microsoft ble for fire år siden pålagt av EU å tilby teknisk dokumentasjon på hvordan Windows samspiller med andre datasystemer til "en fornuftig pris". Det ble først tilfelle i oktober i fjor, ifølge EU.

Oppsamlede dagbøter

Saken startet i 2004 da EU-kommisjonen slo fast at Microsoft hadde misbrukt sin store markedsmakt. Mot slutten av 2005 konstaterte EU videre at Microsoft stadig ikke overholdt dommen når det gjaldt å oppgi teknisk dokumentasjon.

Selskapet ble deretter truet med dagbøter på opptil 3 millioner euro per dag - fram til oktober i fjor. Da ga Microsoft omsider etter, men først etter at den europeiske ankeinstansen i Luxembourg hadde bekreftet EU-kommisjonens tidligere dom.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.