KRAFT

EU slukker glødepærene

Vanlige lyspærer kan bli forbudt i EU.
Vanlige lyspærer kan bli forbudt i EU. Bilde: colourbox.com

En ekspertgruppe med representanter fra de 27 EU-landene anbefaler at glødepæren skal forbys innen utgangen av 2012. Det er ventet at dette blir vedtatt til våren.

Fases ut

Energikrevende 100-watts pærer skal fjernes alt neste år, og deretter skal glødepærer fases ut i sin helhet, heter det i forslaget.

– Ved å erstatte lampene fra forrige århundre med mer effektiv teknologi, kan europeiske hjem beholde samme kvalitet men likevel spare energi, CO2 og penger, sier EUs energikommissær Andris Piebalgs.

Reduserer utslipp

Det er ikke lite som kan spares ved å bytte ut glødepærer med sparepærer, halogenpærer eller andre lyskilder i EU-landene, har ekspertene regnet ut.

Ifølge EU-kommisjonen blir den samlede energibesparelsen på 40 TWh, noe som svarer til Romanias samlede energiforbruk gjennom et år. CO2-utslippet reduseres samtidig med 15 millioner tonn årlig.

Unntak

En gjennomsnittlig husholdning i EU kan spare inntil 460 kroner i året på å skifte ut de gamle lyspærene med sparepærer.

Enkelte unntak vil det likevel bli åpnet for, og glødepærer vil fortsatt bli å finne i stekeovner, utendørsbelysning og biler, forsikrer ekspertene. Det skyldes at energipærer fungerer dårlig når temperaturen blir svært høy eller lav.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.