KRAFT

EU sinker Norges månelanding

TROR PÅ STATLIG LANDING: Bellona tror, i likhet med Olje- og energiministeren, at EU vil komme til å tillate statstøtte til CO2-renseprosjekter som er planlagt på Mongstad.
TROR PÅ STATLIG LANDING: Bellona tror, i likhet med Olje- og energiministeren, at EU vil komme til å tillate statstøtte til CO2-renseprosjekter som er planlagt på Mongstad. Bilde: Wikipedia
Jannicke Nilsen
29. okt. 2007 - 08:40

Regjeringen frykter nå at CO2-renseanlegget på Mongstad vil bli vesentlig forsinket, i verste fall på ubestemt tid, melder Aftenposten.

Ikke gjennomslag

I lengre tid har regjeringen jobbet opp mot EU for å få påvirket hvordan reglene for statstøtte og finansiering av CO2-fangst skal se ut. Så langt har ikke Norge fått gjennomslag for noe.

I et ferskt utkast, det tredje i rekken, til retningslinjer for statstøtte til miljøprosjekter, er de norske synspunktene ikke tatt hensyn til i det hele tatt.

Forsinker

- Den siste utviklingen gjør oss urolige for at EUs manglende lovgivning om miljø og regelverket for statstøtte vil forsinke Mongstad og Kårstø, sier Olje- og energiminister Åslaug Haga til Aftenposten.

CO2-rensingen er lansert som "Norges månelanding", utviklingen av en teknologi som gjør det mulig å få på plass verdens første fullskala CO2, renseanlegg ved et gasskraftverk, og slik bidra til å rense CO2 mange andre steder i verden.

Skepsis

Enkelte EU land har uttrykt skepsis til om CO2-lagring vil være trygg nok, og noen land er direkte motstandere av å kalle teknologi som omhandler fossilt brensel som miljøteknologi fordi man mener det vil forsinke omlegging til helt ren og fornybar energi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.