IT

EU sier Google-brukere har «rett til å bli glemt»

Kan kreve koblinger fjernet fra Googles søketreff.

 Internettbrukere kan kreve at koblinger til gammel og irrelevant personlig informasjon slettet av nettgiganten Google og andre søkemotorer, slår EU-domstolen fast.
Internettbrukere kan kreve at koblinger til gammel og irrelevant personlig informasjon slettet av nettgiganten Google og andre søkemotorer, slår EU-domstolen fast. Bilde: Reuters/NTB scanpix

Koblinger til personlig informasjon kan slettes fra søketreffene dersom informasjonen framstår som irrelevant eller utdatert, slår domstolen fast.

I slike tilfeller gir dommen deg rett til å be Google og andre søkemotorer om å fjerne koblingen fra resultatlisten for søk på ditt navn.

Omtalt i avis

Avgjørelsen ble tatt i en sak mellom Google og en spansk statsborger. Spanjolen ble omtalt i en spansk avis da han var innblandet i en gjeldstvist.

Til tross for at saken ble avgjort i hans favør, ligger saken fortsatt ute i avisens nettutgave og dukker stadig opp i Googles søkeresultater.

Det spanske datatilsynet slo fast at avisen ikke kunne klandres, fordi informasjonen var riktig da saken ble publisert. De mente imidlertid at Google burde slette koblingen til saken fra søkeresultatene på saksøkerens navn.

Dommen konkluderer med at slike utdaterte koblinger kan være brudd på EUs personverndirektiv, selv om det ikke var det da koblingen ble lagt inn i søkemotoren.

Les også: Dette er Googles krav til mobilprodusentene

– Sensur

Google har ikke kommentert dommen, men har tidligere argumentert for at de ikke kan holdes ansvarlig for informasjon de ikke selv lagrer, men bare linker til.

Nettgiganten har også sagt at det vil være sensur å kreve slike koblinger fjernet, så lenge informasjonen er innhentet på lovlig vis, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dommen slår imidlertid fast at søkemotorer har ansvar for bearbeidingen de gjør av slik informasjon.

EU-domstolen sier at nettbrukere kan sende inn krav til søkemotorene om å få koblinger slettet. Dersom søkemotoren ikke ønsker å imøtegå kravet, kan man klage til et overvåkingsorgan eller igjennom rettsvesenet.

Les også:

Danske kundeserviceansatte kikket på ekskjæresters kortbruk

Snart kan passordene bestå av lyder, bilder og mønster

Er vi klare for pengetransaksjoner via Facebook?  

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.